Obitelj Tomac svojoj regiji Plešivici donijela ekološki certifikat

Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti u tome stjecanje je ekološkog certifikata

Upravo ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.
Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomce je uveo u svijet biodinamike, koja poput ekološke poljoprivrede koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati prirodna zbivanja. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji je podvrgnut strožim kriterijima od – kontroliranoga ekouzgoja.

Već su dva puta prezentirali biodinamička vina i Plešivicu i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New Yorku, a potom i u Londonu, a ove će se jeseni predstaviti i ljubiteljima ovakvih vina u  Berlinu.
Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača.

Petra Masnec