Obilježena 32. godina od prvog postrojavanja jaskanskih branitelja

Kod spomen ploče u kamenolomu Vranov Dol upaljene su svijeće i položen vijenac u čast svih jaskanskih i hrvatskih branitelja, osobito onih koji su za Domovinu dali svoje živote

Time je obilježena i 32. godina od prvog postrojavanja jaskanskih branitelja 16. kolovoza 1991. godine. Postrojavanjem u 61. samostalnu bojnu ujedinjeni su jaskanski dragovoljci hrabro krenuli u obranu naše domovine Hrvatske.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast su im odali predstavnici branitelja, Ivan Penić, predsjednik kriznog štaba tadašnje općine Jastrebarsko i bivši ministar unutarnjih poslova, Ignac Horvatić, zapovjednik 61. Samostalne bojne, bojnik u miru, Vilim Šeperić, zadnji zapovjednik 140. brigade i ratni zapovjednik 140. Domobranske pukovnije HV Jastrebarsko, Ivan Batušić ispred Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Jastrebarsko, Ivan Britvec ispred Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, podružnica Jastrebarsko, Marijan Kurtalj ispred Udruge pripadnika 61. bojne Zbora narodne garde i 140. brigade Hrvatske vojske Jastrebarsko i Ivica Jurjević ispred Udruge veterana Domovinskog rata Jastrebarsko s članovima navedenih udruga.

Pridružili su im se i predstavnici Grada Jastrebarskog, gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegova zamjenica Nikolina Ribarić, predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić i Milenko Kordić i gradski vijećnici, kao i načelnici Općine Klinča Sela Miljenko Vučković i Tomo Kovačić iz Pisarovine.

Svijećama su počast odali i predstavnici Policijske postaje Jastrebarsko te jaskanskih umirovljenika koje je predstavljao predsjednik Udruge Stipe Bučar.

O postrojavanju na Vranov Dolu

Početak organizirane obrane jaskanskog kraja dogodio se prije 31 godinu, 16. kolovoza 1991. ,prvim postrojavanjem jaskanskih dragovoljaca u kamenolomu Vranov Dol. Postrojavanjem u 61. samostalnu bojnu ujedinjeni su Jaskanski dragovoljci hrabro krenuli u obranu naše domovine Hrvatske.
Ustrojavanje 61. samostalne bojne ZNG započelo je 30. lipnja 1991. godine kada su predsjednik SO Jastrebarsko Branimir Pasecky, Ivan Penić kao predsjednik Izvršnog vijeća Općine i Ante Mravak kao sekretar Sekretarijata NO predali zapovijedanje Ignacu Horvatiću. U sastav bojne ušli su i dragovoljci.

Ustroj postrojbe izvršen je prema policijskom ustrojbenom planu, zapovijed za ustroj bila je usmena, dok su sve ostale zapovijedi išle preko Policijske postaje Jastrebarsko i tadašnjeg zapovjednika Zvonimira Novoselca.
U formiranju postrojbe sudjelovali su Ignac Horvatić, Čedomil Všetečka, Franjo Ljubetić, Stjepan Žuti, Mladen Troha, Zlatko Barić i Pavao Jakšić.
Službena zapovijed o ustrojavanju 61. samostalnog bataljuna napisana je 7. kolovoza, a postrojba se prvi put postrojila 16. kolovoza 1991. godine  u kamenolomu u Vranov Dolu, kada je smotru proveo predsjednik tadašnje općine Jastrebarsko Branimir Pasecky. Prijavak je podnio pričuvni pukovnik Hrvatske vojske Čedomil Všetečka.
Postrojavanje stotinjak dragovoljaca, uključujući i dragovoljce iz Donje Kupčine, obavljeno je po zapovijedi Zapovjedništva bojne.
Od njezina osnivanja zapovjednik 61. samostalne bojne ZNG-a bio je Ignac Horvatić, pričuvni kapetan I. klase.
Ustrojstvom 61. bojne u njezin su sastav uključene dvije oružane skupine, prva kao okosnica 1. satnije, pod zapovjedništvom Čedomila Všetečkog, a njima su se na postrojavanju u Vranov Dolu pridružili dragovoljci iz Donje Kupčine sa zapovjednikom Darijem Torjancem, te iz Pisarovine, Lijevoga Sredičkog i okolnih naselja, sa zapovjednikom Ivanom Strnićem Činom.
Druga skupina sa zapovjednikom Marijanom Kurtaljom bila je okosnica 2. satnije 61. bojne.

Ove su dvije satnije bile okosnica stvaranja oružanih postrojbi 61. bojne Zbora narodne garde i 140. brigade Hrvatske vojske.

Spomen ploču u Vranov Dolu podiglo je tadašnje Poglavarstvo Grada Jastrebarskog, Općina Pisarovina, Klinča Sela, Krašić i Žumberak, a u spomen svih pripadnika 61. bojne Zbora narodne garde, 140. brigade Hrvatske vojske i 140. Domobranske pukovnije, te svih branitelja navedenih postrojbi stradalih tijekom Domovinskog rata.
Ne zaboravimo nikad kako je naša sloboda stečena teško, u borbi, uz prolivene suze i krv.
Budimo u svome srcu i dalje zahvalni našim herojima.

P.A.