Novosel odgovorio na Kožićevo otvoreno pismo

http://www.jaska.hr/images/content/v_28687.jpg

31.03.2021. Na službenim web stranicama Zagrebačke županije objavljeno je otvoreno pismo župana Kožića u kojem proziva Zvonimira Novosela da politizira izgradnju nove osnovne škole u Jastrebarskom. Odgovor gradonačelnika Novosela prenosimo u cijelosti

Župane Kožiću, nakon deset godina upornog izigravanja realizacije projekta izgradnje nove osnovne škole u Jastrebarskom, svima je već dobro poznato kako učestalo zaboravljate odnosno mijenjate svoje planove na način kako Vam i u kojem trenutku to paše te Vam zbog toga više nemam niti jedan razlog vjerovati.

Može Vas biti sram zbog ovog što sada ponovno izvodite. Zašto odbijate potpisati Sporazum kojim se obvezujete da će Županija izgraditi školu, ako takva namjera uistinu i postoji? Sklapanje Sporazuma kojim bi se regulirala međusobna prava i obveze Grada kao vlasnika nekretnine na kojoj će se škola graditi i Županije kao osnivača škole, sasvim je opravdana i razumljiva aktivnost u provedbi određenog projekta. Podsjećam Vas da ste sličan Sporazum potpisali i s Gradom Sveta Nedelja te da tada niste imali nikakvih problema s tim. S obzirom da niste imali nikakve primjedbe na predloženi Sporazum od strane Grada Jastrebarskog, koji je izrađen na Vašu inicijativu i u dobroj vjeri, postavlja se pitanje koji je Vaš stvarni razlog odbijanja potpisivanja istog. Ovom prilikom napominjem da Sporazumom nismo tražili da školu izgradite već sutra, već smo predvidjeli rok početka izgradnje tek 31.12.2022. godine, što smatramo sasvim realnim vremenskim razdobljem u početku provedbe jednog takvog projekta. Cilj potpisivanja Sporazuma nije politiziranje, kako Vi navodite, već upravo suprotno – garancija jaskanskoj djeci i građanima Grada Jastrebarskog da će Županija na kraju krajeva školu ipak izgraditi.

Podsjetit ću Vas i da ste u posljednjih desetak godina mojim sugrađanima i cjelokupnoj javnosti u više navrata obećavali izgradnju nove škole, a za što su postojali svi potrebni uvjeti, od lokacije pa sve do projektne dokumentacije i ishođene pravomoćne građevinske dozvole koja je istekla isključivo Vašim nedostatkom brige i interesa. Ukoliko ste zaboravili, podsjećam Vas i na to da smo na samom početku projektiranja nove škole zajedno sjedili u uredu nadležnog ministarstva za školstvo u vrijeme ministra Mornara. Vas, mene i pročelnika za školstvo Zagrebačke Županije primio je pomoćnik ministra Roko Andričević, gdje smo dogovorili obveze Županije da pripremi svu potrebnu dokumentaciju te da će u tom slučaju u državnom proračunu biti osigurano 50% iznosa potrebnih za izgradnju nove škole i to do kraja te iste godine. I to ste uspjeli propustiti. Kakva je Vaša namjera izgradnje nove škole u Jastrebarskom dovoljno govori činjenica da taj projekt niste uvrstili niti u Proračun za ovu godinu, a niti u projekcije proračuna za 2022. i 2023. godinu.

Zbog učestalog mijenjanja Vaših mišljenja i obećanja, kad ste se već dotaknuli predizbornog politiziranja, jedino pitanje koje se otvoreno može postaviti u javnosti je – koliko ste već puta prevarili djecu i svoje birače i zašto to ponovno radite?!

I na kraju jedno izravno pitanje: kako objašnjavate činjenicu da je škola u Jaski već bila izglasana u proračunu Zagrebačke županije 2017. godine glasovima većine koju je činio SDP i HSS sa koalicijskim partnerima koji su i pobijedili na lokalnim izborima, a vi postali župan, nakon čega ste ju izbacili i prebacili se na gradnju škola i dvorana po HDZ-ovim općinama? Da li je škola u Jaski direktna žrtva postizborne trgovine kada ste protivno glasovima birača i rezultatima lokalnih izbora prodali Županiju HDZ-u?

Gradonačelnik Grada Jastrebarskog
Zvonimir Novosel