Novo zeleno i pametno rješenje u Jastrebarskom

Grad Jastrebarsko uvodi još jedno pametno rješenje, a riječ je o sustavu za informativno praćenje kvalitete zraka i razine buke

S tim u vezi, postavljene su tri mjerne senzorske stanice za informativno mjerenje koje će osim kvalitete zraka mjeriti i razinu buke te meteorološke parametre poput temperature i vlažnosti zraka, tlaka zraka te smjer i brzinu vjetra.
Mjerne senzorske stanice su postavljene na Trgu J.J. Strossmayera te u okrugu Gospodarske zone, u Ulici Vatroslava Rožića 23 te na adresi Cvetković 59. Na ovaj način moći će se u svakom trenutku pratiti parametri vezani za koncentraciju onečišćujućih tvari u zraku. Iako je riječ o informativnom praćenju, ono će uvelike doprinijeti planiranju budućih aktivnosti u sferi zaštite okoliša i održivog razvoja Grada Jastrebarskog. Informativni meteorološki podaci i informativni podaci o količini onečišćujućih tvari u zraku se mogu integrirati u sustav pametnog grada i koristiti kao podloga za šire upravljanje i kontrolu sustavima unutar naseljenog područja, a sve u svrhu održivog razvoja Grada i sigurnog i ugodnog prostora za život.
Po završetku kratkotrajnog testnog razdoblja, građani će i sami moći pratiti podatke koji ih zanimaju putem web sučelja i aplikacije, a ove će informacije uvelike koristiti i komunalnim službama kod održavanja prometnica. Također će se uklopiti u gradski geo – informacijski sustav koji se kontinuirano nadograđuje.
Projekt vrijedan 49 tisuća Eura se provodi uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je osigurao 40%, odnosno 19,7 tisuća Eura.
Podsjetimo i kako se Grad Jastrebarsko nedavno našao među tri grada s najboljom kvalitetom zraka u Hrvatskoj, a informativno praćenje kvalitete zraka zasigurno će pomoći da tako i ostane. Osim toga, radi se i na planiranju uvođenja sustava javnog prijevoza električnim autobusima, a uskoro kreću i radovi na zamjeni cjelokupnog sustava javne rasvjete modernom i energetski učinkovitom LED rasvjetom.

P.A.