Novo priznanje za Grad Jastrebarsko: European energy award


Za aktivno sudjelovanje u EU projektu IMPLEMENT Grad Jastrebarsko dobio je European energy award certifikat. Certifikat je gradonačelniku Zvonimiru Novoselu uručio ravnatelj REGEA-e dr.sc. Julije Domac.

„Grad Jastrebarsko je među gradovima koji uvijek pokazuju iskorak u aktivnostima vezanima uz energetsku politiku“, istaknuo je ravnatelj REGEA-e te pojasnio o kakvom je certifikatu riječ. The European Energy Award (eea) je sustav certifikacije i upravljanja kvalitetom za gradove/općine koji se zalažu za održivu energetsku, klimatsku i prometnu politiku.
Uvođenjem programa upravljanja kvalitetom i certifikacije European Energy Award (eea) u Belgiji, Grčkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, projekt IMPLEMENT imao je za cilj uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima/općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika. 30 pilot gradova/općina bilo je uključeno u ovaj vrijedan projekt, a nakon njegove provedbe, REGEA i dalje nastavlja razvijati i provoditi svoju klimatsku i energetsku strategiju korištenjem eea standarda i kriterija.
Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel dodao je kako je Grad Jastrebarsko još 2010. potpisao Povelju o osnivanju Hrvatskog kluba Covenant of Mayors, upravo s ciljem povećanja energetske učinkovitosti.
„Ovo nije prva nagrada u području energetske učinkovitosti. Grad Jastrebarsko je još 2010. godine dobio prestižnu nagradu Joint Research Center – a za projekt „Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša“ u kategoriji Zelene rasvjete. Mi smo mali grad, na europskoj i svjetskoj energetskoj karti ne značimo puno. Ali smatramo da promjena svijesti kreće upravo do nas malih. Od nagrada se ne živi, ali one svakako daju dodanu vrijednost projektima koje provodimo i djeluju kao poticaj“, istaknuo je Novosel.
P.A.