Novo povećanje sufinanciranja obrta “dadilja” – od sad 170 Eura po djetetu

U ovoj je godini Grad Jastrebarsko uvećao iznos kojim sufinancira djelatnost obrta “dadilja”

Umjesto dosadašnjih 1.000 kuna, od sad će ta subvencija iznositi 170 Eura, što je gotovo 30% više. Ukupno je taj iznos u posljednje dvije godine uvećan gotovo trostruko, jer je još u 2012. godini iznosio 500 kuna po djetetu. Na taj način Grad Jastrebarsko prati potrebe u predškolskom odgoju u kojem je, kao i u ostalim sektorima, došlo do značajnih uvećanja cijena potrebnih resursa.
U ovim iznimno zahtjevnim vremenima trudimo se Proračunom Grada braniti poskupljenja u svim onim područjima u kojima je to moguće, a predškolski je odgoj među njima, ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel te dodaje kako je Grad ostvario i potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za održavanje i razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja. Ukupno su na području Jastrebarskog otvorena tri obrta za čuvanje djece, „Dadilja Teta Ljilja“ koja je, podsjetimo, prva registrirana „dadilja“ u Hrvatskoj, potom obrt Bambi i Rio – rast i osmijeh.
Grad Jastrebarsko nastavlja i sa sufinanciranjem naknada za opremu novorođenog djeteta pa one u ovoj godini iznose 400 Eura za svako prvo i drugo te 930 Eura za treće i svako sljedeće novorođeno dijete u obitelji.
Podsjetimo kako je i taj iznos lani uvećan za 500 kuna po djetetu, a možda je i to uvećanje doprinijelo dobrim pokazateljima. Naime, u 2022. godini na području Jastrebarskog rođeno je čak 143, djece što je 31 dijete više nego u 2021.
Lijepe brojke svakako nas vesele, no one stvaraju i novu obavezu. Svjesni smo kako su najveće potrebe građana u Jastrebarskom izgradnja vrtića i škole i na tome kontinuirano radimo“, dodaje gradonačelnik Novosel.
Važno je napomenuti i kako Grad Jastrebarsko izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da je barem jedan od roditelja u Jaski prijavljen tek 6 mjeseci, dok je u drugim sredinama slučaj i po nekoliko godina. Jedna je to od mjera kojima se nastoje omogućiti što bolji uvjeti za svaku obitelj, ali i privući nove stanovnike u naš grad.
Najznačajnije izdvajanje u predškolskom odgoju svakako je za potrebe dječjeg vrtića Radost koji polazi više od 600 djece, a za čije će financiranje u ovoj godini Grad izdvojiti gotovo 2,3 milijuna Eura.

P.A.