Novi roman Sonje Zubović

http://www.jaska.hr/images/content/v_28584.jpg

19.03.2021. “Belini brodovi” treći je roman za mladež naše Jaskanke Sonje Zubović objavljen u Nakladi Ljevak

http://www.jaska.hr/images/content/v_28585.jpg

Autorica brojnih knjiga, među kojima se izdvajaju slikovnice i zbirke poezije, Sonja Zubović objavila je i treći roman za mladež nazvan “Belini brodovi”. Knjigu je objavila Naklada Ljevak, a uredila Dubravka Težak, koja je i autorica pogovora.
-Poruka romana u kojem namjerno nema negativaca (da je bar tako u stvarnom životu), iako ima puno teških tragedija, optimistična je. Unatoč gubicima koji se ubitačno ponavljaju, Bela je uz pomoć rođaka i prijatelja te plemenitih osjećaja preboljela svoje patnje, nesigurnosti i osjećaj nepripadanja i izgubljenosti. Životnu tragediju pretvorila je u sredstvo izražavanja najdubljih osjećaja i u umjetničku kreaciju koja ljude nije mogla ostaviti ravnodušnima. Time su i “Belini brodovi” postali bajka, romantizirani bijeg iz mračne svakodnevice i tužne realnosti, kaže u svom pogovoru Dubravka Težak.
Sonja Zubović ugledna je hrvatska pjesnikinja i književnica koja plijeni pažnju svojim pjesničkim i proznim stvaralaštvom i zanimljivim odrastanjem u našoj Jaski. Dobitnica je brojnih književnih priznanja poput Plakete Grada Jastrebarskog 2015. godine za doprinos u kulturi našega grada. “Moj rodni grad i ja se volimo javno” rekla nam je Sonja, koja je 2019. godine postala članica ugledne Slavenske akademije za književnost i umjetnost sa sjedištem u Varni. Prošle godine dobila je pohvalu na natječaju za najljepšu ljubavnu pjesmu Zvonimir Golob. I u vrijeme pandemije koronavirusa Sonja je aktivna u kulturnom i književnom životu Zagreba o čemu svjedoči i njezin najnoviji roman “Belini brodovi”.

I.K.