Nova ulaganja u razvoj gospodarstva Jastrebarskog

U jaskanskoj Gospodarskoj zoni koja zapošljava preko 1.000 ljudi, izgrađena je nova prometnica, a projekt vrijedan gotovo 13 milijuna kuna sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Grad Jastrebarsko uspješno je proveo projekt „Izgradnja prometnica S3, S4 i T10 u Gospodarskoj zoni Jalševac“ KK.03.1.2.28.0001 u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. vrijedan 12.970.144,05 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 11.024.622,44 kn. Projektom je realizirana izgradnja 760,20 metara prometnica sa svom potrebnom infrastrukturom, ukupne površine koridora od 15.076,00 m².
Povodom kraja izgradnje prometnica i projekta, 13. srpnja održana je završna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta.

Nova prometnica doprinijet će stvaranju povoljnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća te unaprjeđenje poduzetničkih aktivnosti na području Urbane aglomeracije Zagreb. Time će se privući nova ulaganja u poslovnu infrastrukturu i investicije koje će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. „Ovo je samo jedan od projekata na kojima radimo. Malen grad poput Jastrebarskog, s malim, ali uspješnim timom, može se pohvaliti s čak 33 EU projekta čija je vrijednost veća od 350 milijuna kuna. Do sada smo realizirali njih 16, trenutno ih provodimo 10 vrijednih više od 275 milijuna kuna, a prijavili smo novih sedam. Ovaj projekt je bitan jer otvara nove mogućnosti gospodarskih investicija u našoj zoni koje će svoju vrijednost pokazati u budućnosti“, naglasio je gradonačelnik  Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović koji je tom prigodom rekao: „Zagrebačka županija je od početka prepoznala da je bitno razvijati gospodarstvo za što su preduvjet ovakve poslovne zone. Do sada smo uložili preko 50 milijuna kuna u infrastrukturne investicije i dalje ćemo raditi na poticanju ovakvih projekata što kapacitiranjem županijske uprave tako i sredstvima. Sljedeći tjedan pristupit ćemo potpisivanju ugovora kojim ćemo Gradu Jastrebarskom za projekt dodijeliti dodatnih pola milijuna kuna kako bi se ovaj važan koridor razvio u punom potencijalu.“

Realizacijom projekta omogućilo se veće iskorištavanje i povećanje površina namijenjenih za poduzetništvo. „Nadam se da će ova prometnica biti preduvjet za nove investicije u zoni, ali i da  se otvore nova radna mjesta koja posljedično dižu standard lokalnog stanovništva, a Gradu donose povećanje financijskih sredstava“, dodao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zdravko Režek, voditelj projekta.
Projekt doprinosi ostvarenju opremljene i/ili izgrađene fizičke infrastrukture u površini od 15.076,00 m2 a koja uključuje: prometnu infrastrukturu, vodovodne i kanalizacijske instalacije, te elektroenergetske i EKI kabelske instalacije, ulaganja u poslovnu infrastrukturu, privlačenje novih investicija, povećanje površina namijenjenih za poduzetništvo te stvaranje novih radnih mjesta.

Morana Tomičić