Niko Kranjčar postao kum nogometne Male knjižnice u Jastrebarskom

Prvu nogometnu Malu besplatnu knjižnicu postavili su Kreativni studio Zvrk i Nogometni klub Jaska kraj klupskih terena u proljeće 2021, a u srijedu, 26. listopada 2022. knjižnica je dobila i svog slavnog kuma – proslavljenog hrvatskog nogometaša i reprezentativca Niku Kranjčara

Niko Kranjčar je uz Jastrebarsko i Nogometni klub Jaska vezan preko svog oca, legende hrvatskog nogometa Zlatka Cice Kranjčara, počasnog člana jaskanskog kluba. Niko je u svojoj bogatoj karijeri nastupio 81 put za hrvatsku reprezentaciju i postigao 16 golova, a igrao je za zagrebački Dinamo i splitski Hajduk, engleske klubove Portsmouth, Tottenham i Queens Park Rangers, ukrajinski Dinamo iz Kijeva, američki New York Cosmos i škotski Glasgow Rangers. Osvojio je dva prvenstva Hrvatske, tri hrvatska kupa, tri hrvatska superkupa te kao prvi Hrvat engleski kup s Portsmouthom. Nastupio je na dva europska prvenstva i na jednom svjetskom prvenstvu. Niko je jedan od rijetkih nogometaša koji je omiljen i kod navijača Dinama i kod navijača Hajduka, a s oba kluba osvojio je državno prvenstvo. Sada je član stručnog stožera hrvatske reprezentacije do 19 godina. Kraj nogometnih terena na jaskanskoj Centrali privukao je veliku pozornost mnogobrojnih malih nogometaša i njihovih roditelja te je s velikom radošću gotovo sat vremena dijelio autograme i fotkao se s malim i velikim navijačima.

Niko je u Jaski posjetio bliskog prijatelja svog oca, Ninu Škrabea, koji je s Cicom Kranjčarom 2002. objavio knjigu “Cico, od Maksimira do Ulice pjesnika”. Cico je od 2005. bio počasni član Nogometnog kluba Jaska kojeg je nosio duboko u srcu. Kad je posljednji put boravio u Jaski, 6. kolovoza 2020, posjetio je i igralište NK Jaska, a kad je preminuo, 1. ožujka 2021, kraj igrališta kluba igrači i navijači Jaske priredili su njemu u čast nezaboravnu bakljadu.

Uz Niku Kranjčara u Jasku je došao i glasoviti hrvatski sportski novinar Tomislav Dasović, reporter “Večernjeg lista”. Izvještavao je s dva europska i s tri svjetska nogometna prvenstva, a upravo se sprema i na četvrto. Najboljim sportskim novinarom u Hrvatskoj  proglašen je 2019. “Večernji list” priprema novu knjigu o Cici Kranjčaru, a Tomislav Dasović, koji je s Cicom surađivao dugi niz godina, vodi posebnu brigu o toj knjizi.
Kroz program na Centrali vodila je Klementina Škrabe, predsjednica Kreativnog studija Zvrk. U sklopu Zvrkovih programa za poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih “Vrelo zavičaja” i povezivanja dvije najbitnije “sporedne” stvari na svijetu (“Kultura & Sport”) postavljena je na Centrali nogometna Mala besplatna knjižnica. Niko Kranjčar proglašen je uz pljesak svih prisutnih kumom Male knjižnice, a tom je prilikom poručio prisutnim mladim nogometašima: “Znam da volite igrati nogomet i to je super, ali čitanje i škola su jednako bitni. Nogomet i čitanje čine odličnu kombinaciju. Marljivo trenirajte i postižite dobre rezultate, ali nađite vremena i za čitanje.”

Niko Kranjčar i Tomislav Dasović su u ime “Večernjeg lista” donijeli i nove knjige za Malu besplatnu knjižnicu, a predsjednik NK Jaska Marin Banković zahvalio je gostima na dolasku. Niki Kranjčaru uručio je dres kluba s njegovim prezimenom. Iste večeri Niko Kranjčar i Tomislav Dasović su u društvu Klementine Škrabe, Nine Škrabea, predsjednika kluba Marina Bankovića i glasnogovornika Tomislava Tadića posjetili trening Jaskinih seniora poželjevši Jastrebovima sreću u nastavku prvenstva i borbi za prvo mjesto.
Očekuje se da će na idućoj skupštini kluba Niko Kranjčar naslijediti svog oca i postati počasnim članom NK Jaska Vinogradar.