Nika Markulin, jaskanski sportski multitalent


Mlada jaskanska sportašica šesnaestgodišnja Nika Markulin, dobila je poziv za nastup u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske i to u dva sporta, judu i rukometu

Nika je još kao dijete odabrala judo i rukomet, ali da se je odlučila za bilo koji drugi sport bila bi vrhunska, jer ona je naprosto sportski multitalent što se rijetko viđa, osobito u malim sredinama. Kad je u pitanju sport sve radi s lakoćom, pobjeđuje s lakoćom pa se nama koji pratimo njezine nastupe čini kao da je to što radi tako jednostavno i lako. Međutim, iza svega stoji mukotrpan i naporan svakodnevni trening i rad na sebi. Nikina je sreća što ima veliku podršku roditelja, osobito mame Sandre, koja je i sama bila odlična jaskanska rukometašica.

Iako Niku većina u našem gradu zna kao odličnu judašicu, ipak je na rukomet krenula prije nego na judo i to već s pet godina. Naime, starija sestra trenirala je rukomet, a mama Sandra vodila je mlađe uzraste u tadašnjoj Školi rukometa RK Jaske. Prvi značajni rezultati ipak su došli u judu gdje je zahvaljujući izvrsnim motoričkim sposobnostima s lakoćom pobjeđivala svoje protivnice na natjecanjima.

Jako je zahvalna svom prvom treneru Ivici Blažeku, od kojeg je puno naučila i koji joj je usadio ljubav prema judu, a kasnije i omogućio da trenira u Zagrebu kako bi mogla napredovati. Treba reći da je Nika trostruka prvakinja Hrvatske, ima i dva druga mjesta, a najvažniji rezultat postigla je prošle godine kada je postala kadetska prvakinje Hrvatske, a potom i pozvana u kadetsku reprezentaciju naše zemlje. Nika je odradila preko stotinu judo turnira gdje je osvojila 80 prvih mjesta, trinaest puta bila je druga a šest puta treća. Od ukupno 314 borbi ima čak 289 pobjeda i samo 25 poraza što je sraz od 92 posto.
Ništa manje uspješna nije ni u rukometu. U RK Lokomotivu Zagreb došla je iz Rukometne akademije Dvoršek-Vori koja je jedno vrijeme djelovala u našem gradu. U velikoj konkurenciji izborila je svoje mjesto u ekipi, a kao ljevakinja igra na poziciji desnog vanjskog, po potrebi i srednjeg, te desno krilo. Zajedno sa svojom ekipom osvojila je dvije državne medalje s rukometnih prvenstava, te je oba puta proglašena najboljom obrambenom igračicom. Poziv u kadetsku rukometnu reprezentaciju Hrvatske jako ju je obradovao jer kako nam je rekla, san je svakog sportaša braniti nacionalne boje svoje zemlje.

Pitali smo ju kako sve to stigne?
-Bez roditelja to bi mi bilo nemoguće, čak i u jednom sportu a kamoli u dva. Stalno smo u autu, nekada i na dva treninga dnevno, ali dobrom organizacijom stižemo sve uskladiti. To je moj put koji sam izabrala i to je ono što radim s ljubavlju i zadovoljstvom. Kada mi je do nečega stalo onda mi ništa nije teško. Htjela bi se ovom prilikom zahvaliti i Sportskoj zajednici Jastrebarsko, i Gradu Jastrebarskom čiju podršku uživam, jer sve to što radim iziskuje puno odricanja i financijskih sredstava. Htjela bi zahvaliti i svom razredniku i ravnateljici Srednje škole Jastrebarsko koji mi maksimalno izlaze u susret. Naravno da ambicije za profesionalnim bavljenjem sportom postoje, ali ima vremena za to, tek mi je 16 godina. Sada mi je škola na prvom mjestu a planiram upisati i fakultet. Nažalost imam malo slobodnog vremena, a kad ga uhvatim volim otići u kino pogledati neki dobar film, volim klizanje i druženje s prijateljima, obožavam more i kupanje.
Za kraj, još jednom posebne zahvale mojim divnim roditeljima, trenerima, klubovima, prijateljima te Gradu Jastrebarskom i Sportskoj zajednici na velikoj podršci, jer bez njih sve to ne bi bilo moguće. Nastojat ću i dalje težiti što boljim rezultatima i time opravdati njihovo povjerenje, rekla nam je za kraj Nika Markulin, sjajna jaskanska sportašica kojoj doista želimo puno uspjeha u budućnosti, i uopće ne sumnjamo da će ona povjerenje sviju koji joj pomažu i opravdati.
Ivica Krčelić