Nesnošljiv život mještana Drage Svetojanske

Mještani Drage Svetojanske okupili su se u subotu, 16. ožujka na mirnom prosvjedu kako bi ukazali na dugogodišnji problem prolaska velikog broja teških kamiona kroz njihovo selo koji stvaraju veliku prašinu, buku i podrhtavanje tla zbog čega je uvelike narušena kvaliteta života ali i zdravlje ovih ljudi

Brojni kamioni zbog neasfaltiranog dijela ceste i neodržavanja čistoće na cesti donose nesnosnu prašinu u Dragu Svetojansku što uvelike utječe na kvalitetu života mještana ovog svetojanskog sela. Žive zatvorenih prozora, vrtovi i voćnjaci puni su im prašine pa voće i povrće gotovo nije za jelo. Iako sami polijevaju cestu vodom kako bi barem malo smanjili oblak prašine iza svakog kamiona, nažalost to nije dovoljno jer čim se cesta ponovno osuši novi kamioni donose novu prašinu.

Pisali su dopise Ministarstvu, Županiji, Gradu i svima koji bi im mogli pomoći, ali pomaka nema. Stoga su se odlučili na mirni prosvjed kako bi još jednom na problem koji dolazi iz obližnjeg kamenoloma, koji se nalazi uz Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, ali kamenolom jedini nije dio parka prirode.

Kamioni koji dolaze iz kamenoloma uzrokuju značajno onečišćenje zraka, vode, ceste i okoline općenito. Na samom prosvjedu o tome su govorili Marija Repar, jedna od organizatora prosvjeda, Nikola Ivčec, iz mjesnog odbora Draga Svetojanska i još nekolicina mještana  Svi oni spomenuli su probleme velikog broja kamiona i neodržavanja cesta te iznijeli konkretne primjere onoga što stanovnici Drage Svetojanske na dnevnoj bazi doživljavaju, a to su oblaci prašine u zraku, zagađenje zelenih površina i kuća, konstantna buka koju prouzrokuju kamioni kojih u sat vremena prođe i preko tridesetak u oba smjera.

Njihova vožnja uglavnom je neprilagođena uskoj cesti, ne poštuje se ograničenje brzine, vozi se uz rub kuća i po nogostupu, a kamioni su pretovareni teretom. Nažalost nitko to ne kontrolira.

U Studiji zaštite okoliša, koja je po tvrdnji mještanke koja se obratila prisutnima na skupu veoma manjkava, ne govori se puno o zaštiti biljnog i životinjskog svijeta pa ni zaštićenim životinjskim vrstama koje su nekad obitavale u potoku u Dragi Svetojanskoj a danas ih više nema. Spomenuto je o smanjene količine vode u potoku pa postoji i mogućnost gubitka pitke vode zbog sve većeg širenja kamenoloma uz samu granicu Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Iznijeti su i zahtjevi mještana od kojih je neke potrebno u kratkom roku riješiti. Kao prvo to je asfaltiranje prometnice do kamenoloma čime bi se znatno smanjila prašina i pijesak po cesti, te postavljanje vodene barijere pri izlasku kamiona iz kamenoloma. Stalna kontrola poštivanja ograničenja brzine, postavljanje kamere koja kontrolira brzinu prometovanja vozila, te češće policijske patrole. Važna je i kontrola ograničenja nosivosti tereta jer kamioni u pretovaru teže puno više od dopuštene tonaže, a teret bi morao svakako biti prekriven ceradom prilikom transporta. Hitno se traži i dnevno čišćenje ceste strojem koji usisava prašinu jer nije dovoljno prometnicu samo pomesti četkama, te svakako smanjiti broj prolazaka kamiona na dnevnoj bazi.

Punu podršku mještanima Drage Svetojanske prilikom prosvjeda dao je jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.
-Iako ovaj problem nije od jučer, kucnuo je čas da se konačno riješi. Policija je već od jučer pojačala nadzor i kontrolu prometa, mi već sljedećeg tjedna krećemo u izradu dokumentacije za izgradnju i asfaltiranje prometnice do kamenoloma, a od poduzetnika i vlasnika kamiona očekujemo da se uključe u rješavanje ovog problema, poručio je mještanima Drage Svetojanske gradonačelnik Novosel.

I.K.