Napoleonova bolnica u Jastrebarskom – kulturno-povijesna destinacija

 

U subotu, 28. siječnja u Centru za kulturu, Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva “Kuraž” iz Jastrebarskog okupilo je u svom projektu prijatelje, ljubitelje francuske kulture i jezika te stručnjake i novinare na treće izlaganje posvećeno “Napoleonovoj bolnici” u Jastrebarskom

 Tom je prilikom, na poziv Društva i inicijatora projekta, profesorice francuskog jezika Slađane Domladovac, grad Jastrebarsko prvi puta posjetila gospođa Dubravka Davidović, koordinator za Hrvatsku Kulturne rute Vijeća Europe “Destination  Napoleon”.


Kulturna ruta Destinacija Napoleon, osmišljena je od strane Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN), certificirana u Vijeću Europe 2015. kako bi se predstavila zajednička kulturna baština. Gospođa Dubravka Davidović, uz ovu rutu, predstavila je i druge kulturne rute u Hrvatskoj dajući podršku gradu Jastrebarskom kao potencijalnom napoleonskom gradu. U tom smjeru Društvo se još snažnije zauzelo za okupljanje znanstvenika i istraživača radi pronalaženja  svih povijesnih dokaza koji bi potvrdili činjenicu gradnje bolnice za Napoleonovu vojsku u Jastrebarskom u vrijeme Ilirskih provincija. Hoće li time Napoleonova bolnica postati značajan povijesni trenutak začetka organizirane zdravstvene skrbi u Hrvatskoj, to će dokazati istraživanja.


Ovom izlaganju pridružila se i profesorica francuskog jezika, Dubravka Franić, predstavivši grad Petrinju kao već postojeću napoleonsku destinaciju u Hrvatskoj u kojoj su francuski vojnici u doba Ilirskih provincija na glavnom gradskom trgu sadili lipe. Lipu su u Petrinji u svojem projektu proglasili drvetom hrvatsko-francuskog prijateljstva te posadili još jednu  mladicu kloniranu u Šumarskom institutu u Jastrebarskom.


Treće zanimljivo izlaganje održala je novinarka hrvatske radiotelevizije, Maja Peterlić, koja je predstavila svoj ciklus dokumentarnih radio emisija posvećenih Napoleonovoj baštini na hrvatskim prostorima.
Napoleonova bolnica u Jastrebarskom potvrđuje poveznice s francuskom poviješću te time postaje važna destinacija na kulturno-povijesnim rutama Europe.
S.D.