Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava

Policijski službenici Policijske postaje Jastrebarsko provest će danas, 13. rujna 2022. operativnu akciju “Nadzor kretanja osobnih prijevoznih sredstava” koja se provodi na području Policijske uprave zagrebačke

Prema definiciji osobno prijevozno sredstvo je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim posebnim propisima, bez sjedećih mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.). Zbog definiranja nove kategorije vozila u Zakonu je propisan način i korištenje prometnih površina po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati navedena vozila i vozači kada sudjeluju u prometu. Postupanje prvenstveno će se usmjeriti na prekršaje vozača navedene u odredbama članka 112. (promet osobnih prijevoznih sredstava), čl. 114. (korištenje zaštitne kacige), čl. 158. (prijevoz osoba vozilima) i čl. 196 (slušalice u vožnji) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Cilj akcije je da se suzbijanjem prekršaja smanji i broj prometnih nesreća.
Savjetujemo vozače da se pridržavaju prometnih propisa kako ne bi kršenjem istih doveli sebe i druge sudionike u prometu u opasnost, te da svojim ponašanjem pridonesu što većoj sigurnosti u prometu svih sudionika.

PP Jastrebarsko