Na sastanku u ViO Zagreb gradonačelnici i načelnici složni: nastavljamo se boriti za vodu!

Predstavnici Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, Žumberka i Klinča Sela održali su sastanak s upravom Zagrebačkog holdinga na temu okrupnjavanja vodoopskrbe i stvaranja jedinstvenog uslužnog područja

Iako je Vladina Uredba donesena i kao takva stupa na snagu 15. srpnja, i ovom su prilikom istaknuli kako se ne slažu s njezinim odredbama, već će nastaviti najavljenu pravnu bitku.
Pokreće se, naime, postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Uredbe kojom bi se navedeni gradovi i općine, uz Općinu Stupnik, trebali pripojiti Zagrebu u jedinstveno uslužno područje.
Svoje su prijedloge i primjedbe već uputili Vladi putem javnog savjetovanja, a u njima tvrde kako ViO Zagreb ne može biti preuzimatelj, sukladno manjkavostima zakonske odredbe članaka 12. i 16. Zakona o vodnim uslugama s čime su upoznali Ministarstvo i Vijeće za vodne usluge još na sastanku u travnju 2022. godine.
No, s obzirom na rokove koji su iznimno kratki, nužno je započeti i pregovore sa Zagrebačkim holdingom, jer ukoliko do spajanja ipak dođe, želja čelnika gradova i općina je pravovremeno izboriti najbolje moguće uvjete za svoje građane.
U Jaski imamo visoko razvijen sustav upravljanja vodoopskrbom, prije nekoliko dana pustili smo u rad pročistač otpadnih voda, s čime se ne može pohvaliti gotovo niti jedan drugi grad u Hrvatskoj i jako dobro poznajemo svoj sustav. Uz sve to, imamo i veliko razumijevanje građana jer napredan sustav podrazumijeva i nove obaveze. Sve to itekako je vrijedno borbe, zbog čega nećemo odustajati!“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Podsjetimo kako je Vladinom Uredbom predviđena uspostava uslužnog područja 11 koje obuhvaća Grad Zagreb te gradove Jastrebarsko, Samobor i Svetu Nedelju te općine Stupnik, Klinča Sela i Žumberak u Zagrebačkoj županiji. Ovi pak gradovi i općine, izuzev Stupnika, traže uspostavu uslužnog područja 42 jer bi se time udovoljilo glavnim razlozima okrupnjavanja vodnih isporučitelja, a to su smanjivanje gubitaka zahvaćene vode, povlačenje sredstava iz fondova EU, ujednačavanje cijena vodnih usluga, racionalizacija poslovanja isporučitelja vodnih usluga, kao i postizanje priuštivosti cijene vode usluge, a i time bi se doprinijelo i visokom stupnju učinkovitosti i financijskoj stabilnosti, kao i poštivanju načela iz Zakona o vodnim uslugama.

P.A.