Matica hrvatska donirala knjige Društvenom centru Zdenčina

http://www.jaska.hr/images/content/v_28488.jpg

28.02.2021. U Društvenom centru Zdenčina, čija je izgradnja i obnova sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda “Prostori sudjelovanja” i Ureda za udruge Republike Hrvatske, sredinom ožujka bit će otvorena prva javna knjižnica na području Općine Klinča Sela

Za potrebe nove knjižnice Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prikupio je i donirao oko 500 knjiga, iz vlastitog fundusa te uz pomoć Središnjice Matice hrvatske i velike privatne donacije obiteljske biblioteke gospođe Ljiljane Karan iz Zagreba. Iza cijelog projekta Društvenog centra Zdenčina stoji Udruga Zdenčina 1562 na čelu s predsjednicom Gordanom Juranko i koordinatorom projekta Ivanom Šikićem. Zahvaljujući vrijedim članovima udruge u Zdenčini je od 29. svibnja 2020, kada je projekt započeo, organiziran velik broj edukativnih radionica na kojima se moglo naučiti kako izraditi nošnju i nakit uz nju te kako izraditi suvenire i uporabne predmete iz različitih materijala. Održane su i radionice starih sportova, kiparstva u drvetu i slikarstva.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28489.jpg

Svi polaznici radionica mogli su kušati i tradicijsku hranu koja se također pripremala na tim radionicama. U sklopu programa održat će se i radionice folklornih plesova i pjesama, sve radionice besplatne su za sve sudionike, a ukupno će se održati 2400 sati radionica. U sklopu projekta vrijednog 2 milijuna kuna obnovljena je zgrada stare škole u Zdenčini, u kojoj se sada nalazi Centar. Uredit će se i okoliš, a u “staroj hiži” kraj Društvenog centra postavit će se zavičajna zbirka. Projekt se provodi dvije godine, do svibnja 2022, a glavni su mu ciljevi očuvanje povijesti i kulturno-tradicijske baštine Zdenčine i okolice.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28490.jpg

U provedbu ovog vrijednog projekta uključili su se i Općina Klinča Sela te udruga Eduka, a pokrenuta je i inicijativa za izgradnju Kulturnog centra dr. Vladko Maček u Kupincu.
Jaskanski Ogranak Matice hrvatske s radošću je sudjelovao u opremanju knjigama nove knjižnice na području koje pokriva svojim djelovanjem. Nadamo se da će knjižnica uskoro biti otvorena te da će je mještani Zdenčine i cijele Općine Klinča Sela rado posjećivati, a ona će za sve korisnike biti besplatna. Naš Ogranak rado će se uključiti u takve i slične akcije i u drugim naseljima jaskanskog kraja.

MH