Mateo Pukšar – sportski novinar i svjetski putnik

Mladi sportski novinar iz Jastrebarskog Mateo Pukšar trenutno je jedan od boljih i omiljenijih hrvatskih komentatora nogometnih utakmica, a popularnost je stekao i svojim nagrađivanim i rado gledanim podcastom “Utakmicu po utakmicu”

Mateo se sportskim novinarstvom počeo baviti već u osnovnoj školi sa samo 12 godina, kada su njegovi prvi sportski članci i objavljivani u “Jaskanskim novinama”. Mateo se prisjeća da je tada na njega dosta utjecao njegov profesor njemačkog Nino Škrabe, također veliki zaljubljenik u sport. I Mateov tata, glasoviti turistički djelatnik Ivan Pukšar, u mladosti se uspješno bavio sportskim novinarstvom, a danas je vrhunski atletičar veteran, član Atletskog kluba Jastreb 99 (prvak Hrvatske na 100 m, 200 m i u skoku u dalj te Balkana na 100 m).
Prvi pravi novinarski posao dobio je s 25 godina na HNTV-u, o čemu kaže: “To je bio pravi bingo, potez koji će mi promijeniti život. Upao sam u fantastičnu ekipu punu i mladosti i iskustva te sam zaista imao od koga učiti.” Na HNTV-u Mateo je radio reportaže, napravio na stotine izvještaja iz svih rangova hrvatskog nogometa, naučio je komentirati utakmice, a potpisan je kao autor dokumentarnih filmova o Daniju Olmu i Nenadu Bjelici. HNTV danas, nažalost, više na postoji, a Mateo je sada zaposlenik Maxsporta. Primarni zadatak mu je komentiranje utakmica Supersport HNL-a, ali bavi se i futsalom te nižim ligama.
Uz posao na Maxsportu član je podcasta “Utakmicu po utakmicu” koji se od ove sezone snima u sklopu Nove TV, odnosno njihovog portala Gol.hr.

O podcastu kojeg vodi i uređuje s prijateljima i kolegama Igorom Ćurkovićem i Ivanom Ljubićem kaže: “Izrazito smo ponosni na taj projekt koji nam je donio popularnost, ali i veliko poštovanje svih nogometnih djelatnika. Smatram da smo zaista napravili jako puno za popularizaciju hrvatskog nogometa. Od Ivana i Igora sam jako puno naučio, što o poslu, što o životu.” U proteklih godinu dana četvrtog člana podcasta, Anđelka Kecmana, uspješno je zamijenila Valentina Miletić.

Mateo smatra da mu je najveći prijenos u karijeri do sada komentiranje ovogodišnjeg finala hrvatskog nogometnog kupa pred rasprodanim Poljudom. Kao svoj najveći uspjeh izdvaja dobre odnose s velikom većinom ljudi u nogometu jer, kako kaže: “Nije lako biti objektivan, pozitivan, ponekad i kritičan, a da nekome ne staneš na žulj.” Najdraže mu je kad radi prijenose u paru s Ivanom Ljubićem, a obojica se slažu da je komentiranje u paru budućnost ovog posla. O tome kaže: “Drago nam je da je taj oblik sve više prihvaćen i u Lijepoj našoj, a znamo kako je ta praksa na Zapadu sasvim uobičajena.”
Kad ga pitamo za uzore u komentatorskom poslu, mladi Mateo kaže da je u mladosti najviše volio slušati Dragu Ćosića i Božu Sušeca, a danas uživa u prijenosima Domagoja Pancirova s Arenesporta: “Čovjek ima ono nešto, svaki prijenos ima svoju priču i jednostavno me zaintrigira u toj mjeri da ponekad nesvjesno odgledam i koju košarkašku utakmicu.”


Mateo je iskren i skroman: “Moram reći kako koliko-toliko znam komentirati isključivo nogomet. Nisam siguran kako bi se snašao na košarci, hokeju, tenisu ili odbojci. Toliko sam uživljen u domaći nogomet da sam na stranu stavio primjerice Barcelonu i West Ham, klubove koje sam godinama pratio iz utakmice u utakmicu, a sada radije pogledam Orijent i Rudeš u drugoj HNL.”
Do 2011. simpatizirao je Varteks, klub iz grada odakle dolazi njegova mama: “Novoosnovani Varteks danas se natječe u četvrtom rangu, a neki logični nasljednik i prvoligaš Varaždin mi ipak nije do kraja probudio tu ugašenu emociju.”
Osim što ga Jaskanci odnedavno vole čuti u nogometnim prijenosima, svima u Jastrebarskom je poznao i da je Mateo ljubitelj “divljih” putovanja. O tome kaže: „Jako sam ponosan na posljednja putovanja u irački Kurdistan te u Zapadnu Afriku. Dvadeset sati duga vožnja na vlaku ugljena kroz mauritansku Saharu olakšala mi je ovaj “normalan” svakodnevni život. Nakon te muke na 50 stupnjeva više mi ništa nije teško. Sljedeće destinacije su Pakistan i Indija, također intenzivna i vrlo naporna ekspedicija, no još jedno putovanje nakon kojeg ću se, nadam se, vratiti još jači. Do sada sam obišao 80 zemalja svijeta, a u čak 44 države sam uspio uloviti nogometnu utakmicu i to je dobitna kombinacija. U budućnosti se najviše veselim odlasku na neki derbi argentinske lige, ne mora čak biti ni Boca – River Plate, zadovoljio bi me i derbi Rosarija.”


Pitali smo ga i o njegovom lokalnom klubu, NK Jaski Vinogradar, koji se natječe u Jedinstvenoj županijskoj ligi Zapad: “Nije me dugo bilo na kultnoj Centrali, ali uzletom Jastreba sam i ja, u maniri pravog političara doletio na Centralu i sa zanimanjem pratim rast NK Jaske Vinogradar. Smatram da Jaski treba klub u najmanje 4. rangu i uvjeren sam da će Jastrebovi ove sezone osvojiti naslov.”
A što si želi u budućnosti? Mateo kaže: “Kao i kod putovanja, tako je i u novinarstvu dosta nezahvalno planirati daljnje korake. Za početak želim uživati u prijenosima HNL-a, a onda, ako se otvori prilika za rad na nekom velikom natjecanju, nitko sretniji od mene. Sve u svoje vrijeme, već sad sam premašio sa svoja očekivanja, a nije mi ni 30.”
Mateu želimo puno uspješnih prijenosa i uzbudljivih putovanja, a nitko neće biti ponosniji i sretniji od njegovih Jaskanaca kad ovog svojeg simpatičnog, uvijek nasmiješenog sugrađanina, rado viđenog u omiljenom lokalnom kafiću sa “Sportskim novostima” u rukama, u skoroj budućnosti čuju i vide kao komentatora najvažnijih utakmica svjetskih i europskih nogometnih prvenstava. Bez obzira na rezultat, naš Mateo uvijek pobjeđuje!

MH