Malena Rita prva je beba rođena u 2022. godini

Drugog dana siječnja na svijet je došla malena Rita, prvo dijete Martine i Martina Škvorca i prva beba s jaskanskog područja rođena u ovoj godini.

Iako je već tradicionalan posjet izostao, gradonačelnik Zvonimir Novosel uputio je mladim roditeljima najljepše želje uz prigodne darove za Ritu.
-Uvijek me obraduje prilika za posjet prve i stote bebe, što je za nas u Jaski već postala tradicija. Iako Ritu nisam osobno posjetio zbog nepovoljne epidemiološke situacije, njoj i njezinim roditeljima od srca upućujem najljepše želje, čestitao je gradonačelnik.
Osim darova i čestitke, roditelje malene Rite zasigurno je obradovala i vijest o podizanju naknada za opremu novorođenog djeteta pa će oni za svoju bebu dobiti 3.000, umjesto dosadašnjih 2.500 kuna. Isto toliko dobit će i roditelji za drugo dijete u obitelji.
Veći će iznos dobiti i roditelji trećeg te svakog sljedećeg djeteta, i to 7.000 umjesto 6.500 kuna koliko je do ove godine iznosila naknada.
-Nažalost, ni Jaska se ne može pohvaliti demografskim podacima, kao niti ostatak Hrvatske. No, ovo je još jedna u nizu mjera kojima nastojimo olakšati roditeljima i pružiti im potrebnu podršku. Svjestan sam kako nije to glavni razlog koji će potaknuti mlade da se odluče na roditeljstvo, a pravu problematiku treba rješavati na državnoj razini. Ipak, pozitivni pomaci se naziru, do kraja siječnja zaprimili smo čak 19 zahtjeva za opremu novorođenog djeteta, što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu lani. Nadam se kako će za Jasku ovo biti dobra godina!, dodaje gradonačelnik.
Spomenimo kako osim podizanjem naknada Grad Jastrebarsko i na druge načine izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da su u Jaski prijavljeni tek 6 mjeseci, dok je u drugim sredinama slučaj i po nekoliko godina.
Dodatno ulaganje u predškolski odgoj svakako je projekt izgradnje novog dječjeg vrtića koji je u pripremnoj fazi za što je u ovoj godini planirano 1,6 milijuna kuna, a projekt je u planu za prijavu na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. koji je u najavi.
P.A.