Lovci obilježili blagdan svoga zaštitnika sv. Huberta

U petak, 3. studenoga u kapelici Majke Božje kraljice mira u Donjoj Reki služena je sveta misa u povodu blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca

Nakon mise članovi Lovačkog društva sv. Hubert Desinec, njihovi gosti i prijatelju okupili su se u sali Rubin gdje je održana proslava 10 godina djelovanja njihovog lovačkog društva i preko 80 godina organiziranog lovstva na Plešivici. Naime, povijest organiziranog lovstva i brige o divljači na prostoru lovišta Plešivica počinje davne 1939. od kada na tom području djeluje Hrvatsko seljačko lovačko društvo Desinec, koje je gospodarilo lovištem na prostoru katastarskih općina Desinec, Plešivica i Reka, rekao je u svom pozdravnom govoru Damir Jagodić, predsjednik LD sv. Hubert.

To društvo djelovalo je i kroz cijeli  Drugi svjetski rat, a 1946. članovi društva obnovili su rad pod imenom LD Srndać Desinec, te djelovali samostalno do 1950.  kada su se spojili sa LD Borac Jastrebarsko u jedno društvo, Lovačko društvo Partizan Jastrebarsko. Tako su zajednički djelovali do kraja 1956. a već početkom 1957. dogovorom svih članova društva LD Partizan podijelilo se ponovno na dva društva, LD Srndać Plešivica i LD Borac Jastrebarsko. Današnje društvo sv. Hubert  pravni je slijednik LD Srndač Plešivica u gospodarenju lovišta i lovačkih kuća na Donjoj Reki, Prhoću, Marički i na Poljanicama. Na osnivačkoj skupštini 12. srpnja 2013. u osnovana je udruga LD sv. Hubert Desinec. a svi članovi “Srndaća” potpisivanjem pristupnice postali su članovi ovog lovačkog društva.

-U ovih deset godina, mnogo toga smo postigli. Organizirali smo brojne lovne izlete i natjecanja, pridonoseći razvoju lovačke struke i vještina. Nastavili smo podržavati obuku mladih lovaca i educirati ih o važnosti očuvanja prirode. Isto tako, aktivno smo surađivali s lokalnim zajednicama, pridonoseći boljitku našeg kraja. Nastavit ćemo rasti i razvijati se kao društvo, te se nadamo da ćemo i dalje biti primjer etičkog lova i zaštite okoliša, rekao je na kraju svog govora Damir Jagodić.

Zaslužnim pojedincima. prijateljskim društvima i donatorima društva uručeni su prigodni pokloni i zahvalnice.

Lovcima sv. Huberta njihovu obljetnicu čestitao je i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, te predstavnici prijateljskih društava.

Nakon svečanog dijela održano je i stručno predavanje o najaktualnijoj temi za lovce, svinjskoj kugi koju prenose divlje svinje.
Predavanje je održao doc.dr.sc Dean Konjević iz Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

I.K.