Ljetni kamp “Hawk City” oduševio i male i velike

U organizaciji Kreativnog studija Zvrk i Kazališta Škrabe u Jastrebarskom je šestu godinu zaredom održan Ljetni kamp “Hawk City”

U drugoj polovici kolovoza djeca i mladi imaju više vremena, a uz uživanje u ljetnim praznicima željni su i nekih kreativnih i edukativnih sadržaja. Stoga Zvrk i Kazalište Škrabe organiziraju Ljetni kamp “Hawk City” na kojem polaznici, koji su ove godine bili brojniji nego ikad, imaju priliku baviti se raznim zanimljivim aktivnostima.

Kamp je održan od 17. do 20. kolovoza 2022. u kasnim jutarnjim i ranim popodnevnim satima, a za sve sudionike organizatori su pripremili posebne poklone – platnene torbe, bedževe, ali i zviždaljke izrađene pomoću 3D printera, zahvaljujući tvrtki “Luxor informatički poslovi”.

Polaznici kampa od 4 do 16 godina bavili su se glumom, scenskim pokretom, plesom, koreografijom kazališnih bitaka, izradom predmeta od recikliranih materijala, istraživanjem prirode, etnomuzikologijom, bojanjem tekstila, snimanjem mini filmova i još s puno toga. U sklopu Kampa organizirano je i ljetno kino na otvorenom za sve mlade kampere, njihove prijatelje, braću, sestre i roditelje. Kod radionice bojanja tkanine i snimanja filmova pomogla je glumačka prvakinja Kazališta Škrabe (i to već 10 godina!) Jana Valečić. Scensko mačevanje i koreografiranje bitaka s mačevima i štapovima odvijalo se pod stručnim vodstvom dramskog umjetnika te stalnog suradnika i prijatelja Kazališta Škrabe Anđelka Petrica, uz pomoć popularnog jaskanskog glumca Doriana Rodića. Etnomuzikologijom, izradom svirala od bambusa i trstike te stvaranjem glazbe i zvukova pomoću predmeta nađenih u prirodi, mladi kamperi bavili su se zahvaljujući voditelju radionice Leonu Vlašiću, glumcu, studentu etnologije i članu KUD-a Sveta Jana. Uz Leona su kamperi zaplesali kolo, ali i naučili osnovne značajke instrumenata kao što su gajde, tamburica i svirale od trstike. Posljednjeg dana Kampa njegovi polaznici (koji su došli iz Jaske, Desinca, Plešivice, ali i Karlovca i Zagreba) otišli su kući s novo-dizajniranim tie-die majicama te s teglicama ružmarina koje su sami ukrasili. Kod izrade tie-die majica pomogla im je glumica Kazališta Škrabe i stalna suradnica Zvrka Maja Žalac. Ljetni kamp “Hawk City” osmislila je i vodila prof. Klementina Škrabe.

K.Š.