Kultura nadjačala pandemiju

Teške su dvije godine iza jaskanskih “kulturnjaka”, s obzirom na sva ograničenja i epidemiološke mjere. ali to nije utjecalo na njihov duh, a niti na rezultate kojih je itekako bilo

“Zabranili su nam vježbati, ali mi smo imali probe usprkos zabranama”, kroz smijeh naglašavaju na prijemu koji je za njih upriličio gradonačelnik Zvonimir Novosel.

-Iako je situacija znatno utjecala na mnoge udruge, u Jaski to nije tako. Vi ste tome dokaz i na tome vam treba čestitati, ali i od srca vam zahvaliti“, naglasio je u pozdravu gradonačelnik dodavši kako je povod ovog susreta bio nagraditi upravo trud i upornost.
Nagrađene udruge za 2021. godinu su KUD „Lipa“ Slavetić s osvojenim 3. mjestom na 18. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava, KUD Desinec s osvojenim 1. mjestom u kategoriji djevojka i mladić na manifestaciji „Lepo naše prigorje“ i nastupom na 28. susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina te Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana koja je osvojila 2. mjesto na manifestaciji „Lepo naše Prigorje“ u kategoriji bračni par.

Priznanja im je, zajedno s gradonačelnikom, podijelila zamjenica gradonačelnika, ujedno i njihova predsjednica Nikolina Ribarić koja je ponosna na njihove uspjehe, osobito s obzirom na sva ograničenja.
-Puno je uspješnih udruga u kulturi, a sve su i više nego uspješne jer su u gotovo nemogućim uvjetima uspjele očuvati svoje članstvo. Svima njima također od srca čestitam i zahvaljujem!, dodala je Nikolina Ribarić.
Udruge su predstavljali Renata Petruša i Đurđica Falica iz Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Martina Županac i Tin Smilaj iz KUD-a Desinec te Tatjana Goletić i Anita Starešinčić iz KUD-a „Lipa“.

Sve su predstavnice naglasile kako su iznimno ponosne na svoje članove i sav trud koji ulažu u svoje nastupe, čuvajući tradiciju svoga zavičaja.
Osim prigodnih priznanja, udruge su nagrađene i prigodnim poklon bonovima.
Podsjetimo, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga provodi i projekt Zajednica za zajednicu koji je financiran nacionalnim i europskim sredstvima, a čiji je cilj učinkovitija organizacija, koordinacija i financiranje amaterskih udruga te jačanje kapaciteta njihovih članova, kao i stjecanje novih IKT znanja.
P.A.