KUD Desinec u vrtlogu zlobe i ljubavi

Dramska sekcija KUD-a Desinec premijerno je izvela predstavu “Lijepa Jelena u vrtlogu zlobe i ljubavi” u nedjelju, 29. listopada u Domu kulture Jastrebarsko

Lijepa se Jelena našla u vrtlogu smijeha i ovacija publike koja je dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta. Kako se već tada tražila karta više, Desinčaki su predstavu izveli i 3. studenog, a prema reakcijama publike i brojnim upitima čini se da nam uskoro slijedi i treća izvedba.


Predstava je nastala prema tekstu Janka i Miljenka Šegudovića, a režiju potpisuje Klara Blažek. Glumačku postavu čine mlade desinečke snage: Lucija Španić (Jelena), Tin Smilaj (Marko), Doroteja Jerečić (Zorka), Karlo Ilinić (Petar), Klara Blažek (Ruža), Stjepan Kišan (Ivan), Laura Španić (Zlatica), Ivan Razum (milicajac Vladek), Klara Razum (Lucija), Marta Blažek (Ljubica Fulir) i Tomo Razum (Učitelj).

Za scenografiju su zaslužne Gabriela Lencur, Klara Blažek i Paulina Novosel, a uz Gabrielu, ulogu tehničara rasvjete preuzima Dominik Sečen. Dio kostima je pripremila Dijana Šegudović, a ostatak članovi KUD-a Desinec. Uz mlade glumce koji utjelovljuju „glavne“ likove, u predstavu su pjesmom, svirkom, ali i glumom uključeni i ostali članovi KUD-a Desinec.

Zanimljivosti…
“Lijepa Jelena” je već izvedena u Desincu i to 2004. godine u režiji Miljenka Šegudovića i izvedbi tadašnjih glumačkih snaga Gornjeg i Donjeg Desinca. Skoro dvadeset godina kasnije „Lijepa Jelena“ poprima novo ruho.
KUD Desinec osnovan je 2005. godine. Od tada unutar društva djeluju odrasla i dječja folklorna sekcija, tamburaška, pjevačka i dramska sekcija. Svake godine organiziraju jedinstveni dječji folklorni festival „Moje kolo malo“, a uz brojne nastupe i projekte, ove godine realiziraju projekt naziva „Lepi i dragi desinečki kraj i kaj“. Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji s PŠ Desinec na inicijativu učiteljice Snježane Dugić u sklopu kojeg je postavljena predstava „Lijepa Jelena u vrtlogu zlobe i ljubavi“ te će biti izdana knjižica pjesama i rječnik desinečkog dijalekta.
Dramska sekcija KUD-a Desinec ove je godine sudjelovala na 26. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije u Buševcu i to upravo sa spomenutom predstavom.

Svojom izvedbom mladi su Desinčaki osvojili srca publike, ali i žirija koji ih je nominirao u čak tri kategorije. Oduševljenje njihovim dijalektalnim govorom i izvanrednim prikazom likova starijih dobnih skupina rezultiralo je nominacijom za njegovanje kulturne baštine. U kategoriji najbolje glavne ženske uloge nominirana je Doroteja Jerečić za ulogu Zorke, a u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge nominaciju je dobila Klara Blažek za ulogu Ruže. Posebne pohvale za svoju izvedbu dobio je i Ivan Razum za ulogu milicajca Vladeka, a istaknut je i Karlo Ilinić koji je glumio Zorkinog muža Petra. Treba spomenuti i da je Klara Blažek dobila nagradu za svestranost unutar kazališnog procesa; glumu, umjetničko-pedagoško vodstvo i režiju.
“Ansambl je pun potencijala i nadamo se da im je ovo prva od niza uspješnih predstava. Divno je vidjeti toliko mladih glumaca kako čuvaju mjesni govor i tradiciju.” – komentar članova žirija SKAZŽ-a

K.B.