KUD Desinec nastupit će na 28. susretu hrvatskih Folklornih ansambala


Online 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održat će se 10. prosinca 2021. s početkom u 18 sati putem Youtube i Facebook kanala HSK-a.

Ovogodišnji Susret okupio je 13 odabranih folklornih skupina koje će na male ekrane donijeti dašak svojih lokalnih pjesama, plesova, običaja i nematerijalne kulturne baštine prilagođene za scenu.
Kao i ostali Susreti u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, i ovomu je prethodila selekcija. Za razliku od prošle godine, u ovoj se godini u 5 županija održala smotra folklora uživo dok je selekciju putem video snimaka prijavilo 10 skupina. Od toga je stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Katarina Bušić, viša kustosica i Tomislav Habulin, mag. mus u obje kategorije odabralo 13 društava.

E-pozivnica folklor

Na online 28. shfais predstavljaju se: KUD “Sv. Juraj” Draganić, KUD “Tomislav” Županja, KUD “Dangubice” Kuterevo, KUD “Mijo Stuparić” Velika Ludina, KUD “Beletinec” Beletinec, KUD “Orljava” Pleternica, KUD “Graničar” Čazma, KUD “Desinec” Desinec, KUD “Prigorje” Križevci, FA “Zdenac” Garešnica, KUD “Petar Preradović” Đurđevac, KUD “Klaruš” Maruševec i HKUD “Gromovnik” Novi Šeher, BiH.
Program je revijalnog karaktera ali će se odviti pod budnim okom stručnog povjerenstva u sastavu Ivan Ivančan, Josip Forjan i Zrinka Posavec. Oni će po završetku emitiranja održati okrugli stol s voditeljima i sudionicima Susreta putem web platforme Zoom i napisati svoje pisane osvrte. Ministarstvo kulture i medija RH pružilo je materijalnu potporu za organizaciju Susreta, a suorganizator 28. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina je Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.
Martina Županac