Kroz ovaj projekt vinari imaju priliku svoje proizvode plasirati na nov način

Na Plešivicu me privukla prilika da radim na projektu koji ima značajan utjecaj na lokalnu zajednicu, promovira održivi razvoj te stvara vrhunske proizvode koji su priznati i cijenjeni i van granica naše države, rekla nam je voditeljica projekta Plešivičko vinogorje Gordana Špišić


O projektu Plešivičkog vinogorja puno smo pisali kao o inicijativi Željka Pavkovića s ciljem očuvanja bogate plešivičke vinarske i vinogradarske tradicije. Prisjetimo se, u dokapitalizaciju projekta uključilo se 105 udjelničara, a prikupilo se gotovo 5 milijuna kuna. Na projektu je radio cijeli tim entuzijasta, no sada ta priča dobiva profesionalan smjer, a pred nama su i aktivnosti ponajprije vezane uz revitalizaciju zgrade u samom srcu Plešivice, nekadašnje Zadruge. Novost je i zapošljavanje voditeljice projekta Gordane Špišić, koja se uhvatila u koštac s brojnim planovima, a s njom smo razgovarali o aktualnostima u projektu.
Građani Jastrebarskog i šira javnost sa zanimanjem su pratili projekt Plešivičkog vinogorja. Kao i kod svakog projekta, potrebna mu je osoba koja drži sve konce u rukama, pa je i na Vama velika odgovornost. Možete li se za početak predstaviti?
-Naravno, hvala na prilici da se predstavim. Relativno nedavno sam se uključila u projekt kroz ulogu voditelja projekta Plešivičkog vinogorja. Bilo je nužno detaljno se upoznati sa svim aktivnostima koje su prethodile mom zapošljavanju i dosadašnjem razvoju projekta, a velika mi je čast bila upoznati i članove društva, ključne članove radnih timova i vanjske suradnike, kako bih razumjela njihov dosadašnji rad, izazove s kojima su se susretali i postignute rezultate. Zajednički smo uspostavili jasne ciljeve i planove za naredne faze projekta, kako bismo osigurali njegov uspješan nastavak i postigli planirane rezultate.
Iz Vašeg predstavljanja vidimo kako imate veliko menadžersko iskustvo i poznavanje poslovnih procesa. Što Vas je privuklo jednom ovakvom  nespecifičnom projektu?
-Rođena sam u Karlovcu, no zadnjih 17 godina živim u Pisarovini, tako da sam i lokalno vezana za grad Jastrebarsko te sam dobar poznavatelj plešivičkog kraja i njegove gospodarsko-turističke ponude. Ono što me je privuklo projektu Plešivičkog vinogorja jest njegova jedinstvenost i potencijal za razvoj. Vinogradarstvo nije samo poljoprivredna djelatnost, već i umjetnost koja spaja tradiciju, prirodu i inovaciju. Privukla me prilika da radim na projektu koji ima značajan utjecaj na lokalnu zajednicu, promovira održivi razvoj te stvara vrhunske proizvode koji su priznati i cijenjeni i van granica naše države.

Građane Jastrebarskog zasigurno zanima što se događa s projektom. Kada ćemo moći vidjeti prve rezultate?
-Prva faza našeg projekta fokusirana je na renovaciju otkupljene zgrade stare Poljoprivredne zadruge, koja će postati središte aktivnosti Plešivičkog vinogorja. Ova zgrada ima povijesni značaj i njena obnova bit će simbol očuvanja tradicije i baštine ove regije. Nažalost, morali smo se suočiti s određenim kašnjenjima u prvoj fazi projekta zbog neriješenih pravnih odnosa koje je imala Poljoprivredna zadruga, kao pravni subjekt. Međutim, uspjeli smo prevladati ove prepreke i realizirati ishođenje pravomoćne građevinske dozvole. U suradnji s arhitektom, g. Ottom Barićem i timom njegovih projektanata, uspješno je dovršen projekt eksterijera. Radovi na obnovi vanjskog dijela zgrade napreduju prema planu te trenutno okupljamo potencijalne izvođače radova. Aktivno radimo i na projektu uređenja interijera, prvi vizuali su završeni i predstavljeni ključnim dionicima te vjerujem da daju dobar uvid u konačni izgled zgrade nakon završetka radova, što dodatno motivira naš tim i partnere. Obnova zgrade stare zadruge ključan je korak u našem projektu, jer će ovaj prostor služiti kao gospodarsko-turističko središte za kongresni turizam, degustacije, turističke ture i mnoge druge aktivnosti.  Radujemo se što ćemo građanima Jastrebarskog uskoro moći predstaviti prve konkretne rezultate našeg rada i doprinositi daljnjem razvoju i promociji Plešivičkog vinogorja.
Sama zgrada nekadašnje Zadruge na strateškom je mjestu na Plešivici, kada će ona ponovno dobiti svoju funkciju i biti otvorena za javnost?
-S obzirom na izazove s raspoloživošću izvođača građevinskih radova, odlučili smo projekt podijeliti na faze u izgradnji kako bismo osigurali kontinuirani napredak. Multifunkcionalna dvorana, kušaonica vina i trgovina lokalnim proizvodima u prizemlju zgrade predstavljaju prvu fazu. Planiramo pustiti ovu cjelinu u pogon čim radovi budu završeni. U kasnijim fazama, slijedi uređivanje uredskih prostorija na katu i podrumskog prostora za potencijalnu proizvodnju vina. Izuzetno se veselim što će se naš prostor, već u prvoj spomenutoj fazi, moći koristiti za raznolike događaje kao što su organizirane degustacije vina uz konkretnu prodaju istih, poslovni i kulturni događaji te tematski organizirani eventi prilagođeni za pojedince, ali i poslovne korisnike. Također, planiramo u potpunosti iskoristiti, ne samo interijer zgrade, već i prostran vanjski prostor, za razne tipove privatno-poslovnih evenata, s obzirom na prekrasan pogled koji se pruža na lokaciji.
Kakva je općenito klima oko projekta, jeste li u kontaktu s udjelničarima i kako oni reagiraju na sve planove?
-Općenito, klima oko projekta je vrlo pozitivna. Udjelničari su entuzijastični prema našim planovima i prepoznaju vrijednost koju projekt donosi. Svakako bih iskoristila ovu priliku da pozovem sve članove, ali i zainteresiranu javnost, da se aktivno uključe u naš projekt svojim znanjem, kompetencijama i iskustvom. Svaki pojedini doprinos je od presudne važnosti za održavanje i razvoj vinogradarske tradicije na Plešivici, stoga pozivam sve da svojim stručnim savjetima i idejama obogate naš tim.


Za provedbu ovog projekta ključna je podrška vinara, a oni su se u velikom broju i sami uključili kao udjelničari. Što za njih znači stavljanje zgrade u gospodarsku funkciju i povezivanje kroz ovu inicijativu?
-Povezivanje kroz ovu inicijativu pruža vinarima dodatni kanal za prodaju i promociju njihovih proizvoda. Kroz ovaj projekt, vinari imaju priliku svoje proizvode plasirati na nov način i predstaviti ih široj publici koja je povezana s trgovačkim društvom. Ujedno dobivaju pristup adekvatnom, luksuzno uređenom prostoru pogodnom za specijalizirane edukacije, ocjenjivanje vina, degustaciju i promociju. Ovaj prostor pruža idealno okruženje za unapređenje njihovih vještina, razmjenu znanja s kolegama i stručnjacima iz industrije te predstavljanje njihovih proizvoda na najbolji mogući način. Kroz zajednički rad i suradnju, vinari mogu utjecati na razvoj sektora, promovirati tradicionalne, ali i inovativne metode proizvodnje i podržati održivost vinogradarstva u regiji.
Za sam kraj, kako vidite budućnost Plešivice?
-U budućnosti planiramo proširiti naše članstvo kako bismo uključili što više ljudi u ovaj proces obnove. Identificirali smo nekoliko problema poput malih parcela, nedostatka zainteresiranih poduzetnika te organizacijskih poteškoća. Međutim, imamo konkretne planove za rješavanje tih problema, uključujući organiziranje i udruživanje poduzetnika i obrtnika, pronalaženje rješenja za dostupnost zemljišta te suradnju s kooperantima i poduzetnicima uz kontinuiranu podršku javnih tijela svih navedenih gradova i općina, koji su od samog početka pružili svoju pomoć i podršku projektu na različite načine. Vjerujem da je ključ uspjeha u transparentnosti, jasnoj komunikaciji i međusobnoj suradnji svih uključenih strana te se radujem daljnjem radu na ovom projektu koji će, nadamo se, uskoro donijeti mnogo koristi našoj zajednici, a i šire.

P.A.