Na Plešivicu me privukla prilika da radim na projektu koji ima značajan utjecaj na lokalnu zajednicu, promovira održivi razvoj te stvara vrhunske proizvode koji su priznati i cijenjeni i van granica naše države, rekla nam je voditeljica projekta Plešivičko vinogorje Gordana Špišić
O projektu Plešivičkog vinogorja puno smo pisali kao o inicijativi Željka Pavkovića s ciljem očuvanja bogate plešivičke vinarske i vinogradarske tradicije. Prisjetimo se, u dokapitalizaciju projekta uključilo se 105 udjelničara, a prikupilo se gotovo 5 milijuna kuna. Na projektu je radio cijeli tim entuzijasta, no sada ta priča dobiva profesionalan smjer, a pred nama su i aktivnosti ponajprije vezane uz revitalizaciju zgrade u samom srcu Plešivice, nekadašnje Zadruge. Novost je i zapošljavanje voditeljice projekta Gordane Špišić, koja se uhvatila u koštac s brojnim planovima, a s njom smo razgovarali o aktualnostima u projektu.
Građani Jastrebarskog i šira javnost sa zanimanjem su pratili projekt Plešivičkog vinogorja. Kao i kod svakog projekta, potrebna mu je osoba koja drži sve konce u rukama, pa je i na Vama velika odgovornost. Možete li se za početak predstaviti?
-Naravno, hvala na prilici da se predstavim. Relativno nedavno sam se uključila u projekt kroz ulogu voditelja projekta Plešivičkog vinogorja. Bilo je nužno detaljno se upoznati sa svim aktivnostima koje su prethodile mom zapošljavanju i dosadašnjem razvoju projekta, a velika mi je čast bila upoznati i članove društva, ključne članove radnih timova i vanjske suradnike, kako bih razumjela njihov dosadašnji rad, izazove s kojima su se susretali i postignute rezultate. Zajednički smo uspostavili jasne ciljeve i planove za naredne faze projekta, kako bismo osigurali njegov uspješan nastavak i postigli planirane rezultate.
Iz Vašeg predstavljanja vidimo kako imate veliko menadžersko iskustvo i poznavanje poslovnih procesa. Što Vas je privuklo jednom ovakvom nespecifičnom projektu?
-Rođena sam u Karlovcu, no zadnjih 17 godina živim u Pisarovini, tako da sam i lokalno vezana za grad Jastrebarsko te sam dobar poznavatelj plešivičkog kraja i njegove gospodarsko-turističke ponude. Ono što me je privuklo projektu Plešivičkog vinogorja jest njegova jedinstvenost i potencijal za razvoj. Vinogradarstvo nije samo poljoprivredna djelatnost, već i umjetnost koja spaja tradiciju, prirodu i inovaciju. Privukla me prilika da radim na projektu koji ima značajan utjecaj na lokalnu zajednicu, promovira održivi razvoj te stvara vrhunske proizvode koji su priznati i cijenjeni i van granica naše države.
Građane Jastrebarskog zasigurno zanima što se događa s projektom. Kada ćemo moći vidjeti prve rezultate?
-Prva faza našeg projekta fokusirana je na renovaciju otkupljene zgrade stare Poljoprivredne zadruge, koja će postati središte aktivnosti Plešivičkog vinogorja. Ova zgrada ima povijesni značaj i njena obnova bit će simbol očuvanja tradicije i baštine ove regije. Nažalost, morali smo se suočiti s određenim kašnjenjima u prvoj fazi projekta zbog neriješenih pravnih odnosa koje je imala Poljoprivredna zadruga, kao pravni subjekt. Međutim, uspjeli smo prevladati ove prepreke i realizirati ishođenje pravomoćne građevinske dozvole. U suradnji s arhitektom, g. Ottom Barićem i timom njegovih projektanata, uspješno je dovršen projekt eksterijera. Radovi na obnovi vanjskog dijela zgrade napreduju prema planu te trenutno okupljamo potencijalne izvođače radova. Aktivno radimo i na projektu uređenja interijera, prvi vizuali su završeni i predstavljeni ključnim dionicima te vjerujem da daju dobar uvid u konačni izgled zgrade nakon završetka radova, što dodatno motivira naš tim i partnere. Obnova zgrade stare zadruge ključan je korak u našem projektu, jer će ovaj prostor služiti kao gospodarsko-turističko središte za kongresni turizam, degustacije, turističke ture i mnoge druge aktivnosti. Radujemo se što ćemo građanima Jastrebarskog uskoro moći predstaviti prve konkretne rezultate našeg rada i doprinositi daljnjem razvoju i promociji Plešivičkog vinogorja.
Sama zgrada nekadašnje Zadruge na strateškom je mjestu na Plešivici, kada će ona ponovno dobiti svoju funkciju i biti otvorena za javnost?
-S obzirom na izazove s raspoloživošću izvođača građevinskih radova, odlučili smo projekt podijeliti na faze u izgradnji kako bismo osigurali kontinuirani napredak. Multifunkcionalna dvorana, kušaonica vina i trgovina lokalnim proizvodima u prizemlju zgrade predstavljaju prvu fazu. Planiramo pustiti ovu cjelinu u pogon čim radovi budu završeni. U kasnijim fazama, slijedi uređivanje uredskih prostorija na katu i podrumskog prostora za potencijalnu proizvodnju vina. Izuzetno se veselim što će se naš prostor, već u prvoj spomenutoj fazi, moći koristiti za raznolike događaje kao što su organizirane degustacije vina uz konkretnu prodaju istih, poslovni i kulturni događaji te tematski organizirani eventi prilagođeni za pojedince, ali i poslovne korisnike. Također, planiramo u potpunosti iskoristiti, ne samo interijer zgrade, već i prostran vanjski prostor, za razne tipove privatno-poslovnih evenata, s obzirom na prekrasan pogled koji se pruža na lokaciji.
Kakva je općenito klima oko projekta, jeste li u kontaktu s udjelničarima i kako oni reagiraju na sve planove?
-Općenito, klima oko projekta je vrlo pozitivna. Udjelničari su entuzijastični prema našim planovima i prepoznaju vrijednost koju projekt donosi. Svakako bih iskoristila ovu priliku da pozovem sve članove, ali i zainteresiranu javnost, da se aktivno uključe u naš projekt svojim znanjem, kompetencijama i iskustvom. Svaki pojedini doprinos je od presudne važnosti za održavanje i razvoj vinogradarske tradicije na Plešivici, stoga pozivam sve da svojim stručnim savjetima i idejama obogate naš tim.
Za provedbu ovog projekta ključna je podrška vinara, a oni su se u velikom broju i sami uključili kao udjelničari. Što za njih znači stavljanje zgrade u gospodarsku funkciju i povezivanje kroz ovu inicijativu?
-Povezivanje kroz ovu inicijativu pruža vinarima dodatni kanal za prodaju i promociju njihovih proizvoda. Kroz ovaj projekt, vinari imaju priliku svoje proizvode plasirati na nov način i predstaviti ih široj publici koja je povezana s trgovačkim društvom. Ujedno dobivaju pristup adekvatnom, luksuzno uređenom prostoru pogodnom za specijalizirane edukacije, ocjenjivanje vina, degustaciju i promociju. Ovaj prostor pruža idealno okruženje za unapređenje njihovih vještina, razmjenu znanja s kolegama i stručnjacima iz industrije te predstavljanje njihovih proizvoda na najbolji mogući način. Kroz zajednički rad i suradnju, vinari mogu utjecati na razvoj sektora, promovirati tradicionalne, ali i inovativne metode proizvodnje i podržati održivost vinogradarstva u regiji.
Za sam kraj, kako vidite budućnost Plešivice?
-U budućnosti planiramo proširiti naše članstvo kako bismo uključili što više ljudi u ovaj proces obnove. Identificirali smo nekoliko problema poput malih parcela, nedostatka zainteresiranih poduzetnika te organizacijskih poteškoća. Međutim, imamo konkretne planove za rješavanje tih problema, uključujući organiziranje i udruživanje poduzetnika i obrtnika, pronalaženje rješenja za dostupnost zemljišta te suradnju s kooperantima i poduzetnicima uz kontinuiranu podršku javnih tijela svih navedenih gradova i općina, koji su od samog početka pružili svoju pomoć i podršku projektu na različite načine. Vjerujem da je ključ uspjeha u transparentnosti, jasnoj komunikaciji i međusobnoj suradnji svih uključenih strana te se radujem daljnjem radu na ovom projektu koji će, nadamo se, uskoro donijeti mnogo koristi našoj zajednici, a i šire.
P.A.