Kroz građanski odgoj stvaramo naprednije društvo!

http://www.jaska.hr/images/content/v_28578.jpg

17.03.2021. Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas je u Svetoj Nedelji predstavio svoju inicijativu da se u škole Zagrebačke županije uvede građanski odgoj, kao predmet koji je temelj za stvaranje uspješnog i razvijenog društva

„Želim da je Zagrebačka županija, županija 21. stoljeća! Zato je neizmjerno važno ulagati u obrazovanje, jer se županija razvija onoliko koliko se razvijaju njezini stanovnici. Moramo našu djecu odmalena učiti o temeljnim vrijednostima, pravima, solidarnosti, nenasilju. Svjedoci smo modernog vremena u kojem se kroz video igrice promoviraju razni oblici nasilja, kojeg često nisu svjesni roditelji, a kamoli djeca.“, ističe Zmajlović.

Zmajlović također napominje da se u infrastrukturu i izgradnju škola u Zagrebačkoj županiji ulagalo onda i kada je to bilo politički potrebno. Zagrebačka županija već godinama ne vodi računa o razvoju i podizanju standarda školskog kurikuluma. Iako je županija osnivač škola, ona se nažalost do sada nije bavila uvođenjem građanskog odgoja, kojeg očito aktualna vlast smatra nebitnim ili manje važnim.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28579.jpg

U Hrvatskoj imamo primjere dobre prakse. Tako je Rijeka prvi grad Lijepe naše u kojem je u škole uveden građanski odgoj, a taj su primjer kasnije pratili i drugi gradovi i županije. To je put kojim se promiče tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom. Učenje traženjem, analiza i vrednovanje informacija ključni su elementi građanskog odgoja, jer se tako stvara ozračje u kojem se ne nameću vrijednosti, već one proizlaze iz životnog iskustva pojedinca.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28580.jpg

„Kao roditelj i kao političar u ovoj inicijativi vidim bolje sutra za društvo u cjelini. Dok djecu u školama učimo kako postati aktivnim građanima, istovremeno ulažemo u izgradnju i opremanje škola. Na taj način Zagrebačka, ali i druge županije mogu stvoriti napredniju zajednicu. Zato je građanski odgoj potreban – ne danas, ne sutra, već jučer!“, zaključio je Zmajlović.

SDPZŽ