Kronologija o povratu imovine zemljišnim zajednicama

U petak, 3. rujna u Jastrebarskom je promovirana knjiga “Kronologija događanja u povratu imovine zemljišnim zajednicama” autora Dragutina Bašića i urednika knjige Zdenka Vukovića Cene.

Jušari, kako su nekada zvali posjednike zemljišnih prava, već gotovo trideset godina vode borbu s državom za povrat imovine nekadašnjih zemljišnih zajednica kojima je 1947. komunistička vlast oduzela svu imovinu bez naknade. Jedan od najangažiranijih u ovoj bitci za povratak imovine zemljišnim zajednicama je Jaskanac Dragutin Bašić koji je s pokojnim Mirkom Škrabeom i još nekolicinom jušara osnovao udrugu Zemljišne zajednice Jastrebarsko, u kojoj je bio potpredsjednik, a potom i predsjednik udruge. Na promociji ove zanimljive brošure Bašić je u razgovoru s Cenom Vukovićem objasnio prisutnima što ga je motiviralo da stavi na papir sva najvažnija događanja vezana za povrat imovine zemljišnim zajednicama u proteklih tridesetak godina.

-Imovina nam je političkom odlukom oduzeta, i nažalost političkom odlukom jedino može biti vraćena, naglasio je Drago Bašić, i dodao kako su sve pravne mogućnosti iskorištene, ali zasad nema političke volje da se imovina zemljišnim zajednicama vrati.
Bašić i dalje ne gubi nadu, jer kako kaže, nada umire posljednja, i poziva mlađe nasljednike da se i oni angažiraju, jer starijima već pomalo ponestaje snage i volje. “Brošuru sam najviše namijenio generacijama koje dolaze, ali i kao pijetet onima koji su stvarali imovinu zemljišnih zajednica koja im je naprasno oteta”, rekao je na kraju Drago Bašić i zahvalio svojoj obitelji koja ga cijelo vrijeme u ovom borbi podržava.

Da se radi o impozantnoj imovini govori podatak da je nekadašnja Zemljišna zajednica Jastrebarskom bila vlasnik gotovo 2 000 jutara šuma, pašnjaka i oranica, samostojećih objekata, upravne zgrade, električne centrale u Jastrebarskom i lugarnice u šumi Gajno u blizini Crne Mlake. Većinu te imovine i danas bi bilo moguće vratiti ali nažalost za to nije bilo, a očito još uvijek i nema političke volje. Što su sve jušari u posljednjih tridesetak godina od osamostaljenja Republike Hrvatske činili da im se imovina vrati veoma zorno govori ova brošura koju je Dragutin Bašić napisao i tiskao u vlastitoj nakladi kako bi generacije koje dolaze imale uvid u nekadašnji način života i djelovanja kroz zemljišne zajednice.

Na samom kraju prisutnima se obratio i Zvonimir Ivančić, također jedan od jaskanskih jušara koji je pozvao sve one koji im na bilo koji način mogu pomoći u njihovim nastojanjima da im pomognu, a posebno medije da više govore o nepravdi koja im je učinjena.
Ivica Krčelić