Kreću radovi na uređenju brojnih prometnica

 

Radimo na projektu uvođenja javnog prijevoza, a velike promjene očekuju nas i u turizmu. Tu je svakako najvažniji dvorac koji će donijeti nove prilike, kao i projekt Plešivičkog vinogorja kojim će se staviti u funkciju zgrada nekadašnje Zadruge. No, svakako je najvažnije ulagati u kvalitetu života naših građana, a znamo što je u tom segmentu prioritet – dječji vrtić i škola, rekao nam je u razgovoru gradonačelnik Novosel

Pred nama je zanimljivo razdoblje koje će zasigurno biti zapamćeno u povijesti Jaske, a odnosi se ponajprije na obnovu dvorca Erdödy, što je ostvarenje dugogodišnje težnje gradonačelnika Zvonimira Novosela, ali i njegovih prethodnika. Što nas još čeka u 2023. godini, saznajemo iz razgovora s gradonačelnikom.
Kad smo s Vama razgovarali kao s mladim čovjekom koji tek ulazi u politiku, navodili ste kako je obnova dvorca Erdödy i perivoja Vaša najveća motivacija. Danas, punih 20 godina kasnije, radovi su u tijeku, a ono što se činilo daleko, sad je postao dio naše svakodnevice. No, financijski okvir i dalje nije zatvoren, ima li kakvih novosti po tom pitanju?
Istina je da je obnova dvorca bio jedan od vodećih motiva za moj ulazak u politiku, ali i mojih najbližih suradnika i prijatelja, Mihaela, Nadice i drugih. Dvorac je za mene bio i ostao simbol Jaske, koja je tada bila uspavan grad, s velikim potencijalom. Puno je još posla pred nama, no vjerujem kako smo uz puno truda uspjeli puno toga probuditi. Između ostalog, to je i naš dvorac koji uskoro kreće u nov život. Radovi su iznimno zahtjevni, a financijska konstrukcija još nije u potpunosti zatvorena. Naime, više sam puta naglasio kako se vrijednost radova zbog okolnosti u svijetu udvostručila pa smo se okrenuli dodatnim izvorima financiranja. Upravo je u tijeku izrada projekta za opremanje koji ćemo prijaviti u narednim mjesecima, a njima bi dvorac gotovo u potpunosti imao turističku i kulturnu svrhu. Prostor dvorca bi uz posjetiteljski i interpretacijski centar, restoran i turističke sadržaje mogao biti obogaćen i glazbom učenika Glazbene škole, što je i bila naša prvotna želja.
Procedura oko europskih fondova je zahtjevna i ponekad iscrpljujuća, no Jastrebarsko ih, čini se, uspješno koristi. Ima li u planu nekih novih projekata?
Da su procedure iscrpljujuće, znamo ponajprije poučeni iskustvom provođenja projekta obnove dvorca. Naime, zbog birokracije i administracije sam početak radova je trajao puno duže od planiranog, što je u konačnici dovelo do toga da i poraste cijena izvođenja radova. No, nema odustajanja. Isto tako, velike projekte koji mijenjaju naš grad treba dobro osmisliti i razraditi, na čemu marljivo rade gradske službe. I biti strpljiv. Jer samo iz proračunskih sredstava ne bismo mogli ostvariti niti približno onoliko koliko bismo htjeli pa smo okrenuti i vanjskim izvorima financiranja. Trenutno se u našem gradu provodi 10 EU projekata vrijednih više od 275 milijuna kuna, što je za malen grad s malim timom poput našeg, iznimno važno.

Uskoro u rad kreće pročistač otpadnih voda. Hoće li to donijeti i neke nove obaveze za naše građane?
Projekt vrijedan 170 milijuna kuna najveća je investicija u povijesti Jaske, a njime će se omogućiti dodatna zaštita okoliša i očuvanje vode, sukladno europskim direktivama. Za građane će porasti vrijednost zemljišta, uz priključivanje na kanalizacijsku mrežu. No, prihvaćanje europskih direktiva donosi i nove obaveze, a to će se odraziti na cijenu novih usluga – pročišćavanja i odvodnje. Moram naglasiti kako će i kod zbrinjavanja otpada doći do regulacije cijena, zbog usklađivanja sa Zakonom. To su sektori u kojima ne možemo utjecati na cijenu, no u onima u kojima možemo svakako ćemo to činiti. Zato u Jaski neće doći do poskupljenja dječjeg vrtića, komunalne naknade i novih poreznih opterećenja. Baš suprotno, nastojimo troškove za građane i umanjiti, tako ćemo povećati iznos subvencije za obrte dadilja i nastaviti s drugim socijalnim mjerama.

Naše građane ipak najviše zanima ono što se događa pred njihovim pragom, na prometnicama, javnoj rasvjeti. Hoće li se u 2023. godini ulagati u komunalnu infrastrukturu?
Baš kako razgovaramo, raspisani su natječaji za izvođenje radova i stručni nadzor za izvođenje radova na brojnim prometnicama koje su bile u lošem stanju, ali su dodatno narušene u potresu. To je pješačka staza u Cvetkoviću, prometnice u Cvetkoviću, Lokošin Dolu, Brezniku Plešivičkom i Zdihovu, na Plešivici, u Prilipju, Vranov Dolu, Gornjoj Reki, u Pavlovčanima, Donjem Desincu, Vlaškovcu i Okićkom Orešju, Črnilovcu, Miladinima, Ivančićima, Toplicama, Dragi Svetojanskoj, Slavetiću, Brebrovcu, Petrovini, Gornjoj Kupčini, Vukšin Šipku, Gucima i Čegljima. Osim toga, radit će se i na sanaciji Ulice kralja Tomislava, Kolodvorske ulice i Ulice bana Tome Erdödyja  Bakača, zatim Ulice Većeslava Holjevca, Ulice Ante i Davida Starčevića te Mladinske ulice. Za sve je ove radove Grad ostvario sufinanciranje iz Fonda solidarnosti, a i u sljedećoj godini raspisat će se natječaji za dodatne lokacije. Osim toga, uskoro kreću radovi na zamjeni rasvjetnih tijela modernom LED rasvjetom što će donijeti velike uštede električne energije. Jaska svakako postaje veliko gradilište.
Kako vidite razvoj Jastrebarskom u godinama koje dolaze?
Sva ulaganja koja planiramo višestruko vrijede zbog ulaganja koja im slijede. Tako je samo u ovoj godini u našem gradu dograđen veliki logistički centar Kauflanda, Jaska je dobila novi trgovački centar, a strpljivo očekujemo i početak radova na modernizaciji željeznice koja će znatno poboljšati prometnu povezanost našega grada. Radimo na projektu uvođenja javnog prijevoza, a velike promjene očekuju nas i u turizmu koji je već krenuo uzlaznom putanjom. Tu je svakako najvažniji dvorac koji će donijeti nove prilike, kao i projekt Plešivičkog vinogorja kojim će se staviti u funkciju zgrada nekadašnje Zadruge, a kojim Plešivica dobiva još značajniju ulogu u razvoju vinarstva i vinogradarstva. No, svakako je najvažnije ulagati u kvalitetu života naših građana, a znamo što je u tom segmentu prioritet – dječji vrtić i škola.
I dopustite mi na kraju da zaželim svim sugrađanima mirnu i uspješnu godinu i na poslovnom i na privatnom planu. Također, želim svima obilje zdravlja i sreće i da Jaska i svi njeni stanovnici u idućoj godini vide kako nam se grad razvija i postaje sve ljepše i poželjnije mjesto za život! Svi smo dužni učiniti sve da baš tako i bude! Sretan Vam svima Božić i Nova godina!

GJ