Kožićeva obećanja o obilaznici treba uzeti s rezervom! Svi znamo kako je završio slučaj škole u Jaski!


JASTREBARSKO, 5. svibnja 2021. godine – Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas se u Jastrebarskom, u Volavju osvrnuo na obećanje aktualnog župana Kožića u vezi izgradnje obilaznice Novaki – Volavje – Petrovina.

„Ovu priču smo u javnosti čuli puno puta. A što se od toga realiziralo – ništa. Građani su ogorčeni prometnom situacijom na tom potezu i dosta im je praznih obećanja. Građani traže rješenja.“ – istaknuo je Zmajlović.
Naime, županijska cesta ŽC3120, koja prolazi kroz Volavje i Petrovinu prema Svetoj Jani, jedna je od najopterećenijih prometnica u gradu Jastrebarskom, a promet teretnih vozila svakim je danom sve veći. Zmajlović podsjeća da su upravo mještani Volavja već prošle godine, prilikom obilaska župana iskazali veliko nezadovoljstvo što se po pitanju obilaznice stanje ne miče s mrtve točke. A župan taj projekt obećava već deset godina.

Glavni problem, prema riječima mještana, predstavlja prekomjeran i nekontroliran kamionski promet, neadekvatna prometna infrastruktura, poput preuskih ulica u oba smjera. Na nekim mjestima, ističu, nije moguće odvijanje prometa u oba smjera, već se jedan smjer odvija preko nogostupa, što je jako opasno, pogotovo za djecu.
Podsjetimo da je lani, prilikom županovog posjeta Volavju, i gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, rekao da je Grad Jastrebarsko prije više od 8 godina izradio idejno rješenje izgradnje obilazne prometnice za Volavje i Petrovinu te zajedno s mještanima, projektantima i predstavnicima Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije održao sastanak. Nakon usuglašavanja s mještanima, Grad je trasu prometnice uvrstio u prostorni plan te je Županija obećala raditi na tom projektu. No, to do sada nije zaživjelo, sve do prije par dana, kad je u jeku izborne kampanje župan Kožić najavio izgradnju obilaznice do 2025. godine.
Zmajlović napominje da je žalosno da se tako veliki infrastrukturni objekt spominje samo kad su izbori u pitanju, kako bi župan pridobio naklonost birača, a da ga pritom uopće nije briga za stanovnike tih mjesta.

„Naravno da Kožićeve riječi treba uzeti s rezervom. Iako je obećao izgradnju obilaznice, vrlo lako se može dogoditi da Kožić građane prevari i zavlači, baš kao što je to slučaj sa osnovnom školom u Jaski. Kožić ne može shvatiti bit ovog problema, jer nije na terenu i ne priča s mještanima, već vlada iz Zagreba. Tako se ne može upravljati kompleksnom cjelinom kao što je Županija, a pogotovo obećavati ovakvi krucijalni, infrastrukturni projekti. Žalosno je da su mještani prepušteni sami sebi i da svakodnevno brinu za sigurnost svoje djece i njih samih, zbog lijenosti ključnog čovjeka Županije. Stanovnici Županije trebaju biti stalni prioritet, ne samo za vrijeme izbora.“ – rekao je Zmajlović.
Mještanima je Zmajlović poručio da mu je obilaznica jedan od prioriteta kad je u pitanju prometna infrastruktura te da će zajedno s njima donijeti najbolje rješenje za taj problem i sigurno ga realizirati.

SDP ZŽ