Kožić više nema snage ni energije, vrijeme je za promjenu u Zagrebačkoj županiji

ZAGREB, 27.5.2021. – Odbijanjem svih medijskih i otvorenih poziva na sučeljavanje, dosadašnji župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je pokazao da ga je strah stati pred javnost. Kožić se boji govoriti o brojnim aferama koje su plod njegove političke trgovine s HDZ-om, a nema niti odgovore na konkretna životna pitanja koja muče stanovnike 9 gradova i 25 općina Zagrebačke županije.

„Nadao sam se sučeljavanju s Kožićem da ga mogu uživo pobijediti argumentima i konkretnim prijedlozima bitnim za budućnost Zagrebačke županije. Ovako nažalost moram govoriti o njemu kao kandidatu koji se boji i nema nikakav program. Istovremeno se u nizu afera prekombinirao s HDZ-om, uhvaćen je u lažima i prikrivenoj promidžbi te je većina građana već u prvom krugu rekla da ga je dosta nakon 20 godina. Svima je jasno da Kožić više nema niti snage niti energije voditi ovu županiju do 2025. godine“ – istaknuo je Mihael Zmajlović i naglasio kako je Kožić najdugovječniji župan u Hrvatskoj, a da je javna tajna da na ove izbore ide samo kao poznato ime, HDZ-ov mamac za birače.
“Razlog njegove dugovječnosti, uz činjenicu da je već promijenio tri stranke, je i u tome što građani uopće ne percipiraju da su zdravstvo, školstvo, hitna služba, promet i mnogi drugi segmenti pod nadležnošću Županije. Građani se za većinu tih stvari žale lokalnim gradonačelnicima i načelnicima, a ustvari je to odgovornost župana” – istaknuo je Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare koju je organizirao ispred Zagrebačke županije i na koju je pozvao protukandidata Kožića da mu se pridruži na sučeljavanju. Kožić prema očekivanju nije izašao iz svojih ureda pa je Zmajlović nastavio: “Kožić se cijelo vrijeme skriva, jer se boji pitanja kako to da je prije četiri godine na izbore išao protiv HDZ-a i za njih govorio da su kriminalna organizacija, a sada je njihov kandidat. Građani su diljem zemlje rekli dosta političkoj trgovini i lošem upravljanju. Vrijeme je za novu energiju u Zagrebačkoj županiji zato pozivam sve snage promjene, bez obzira za koga su glasali u prvom krugu, da izađu na izbore i kazne političku trgovinu i prevrtljivost“.

Politička trgovina Kožića i HDZ-a je vidljiva kroz brojne afere. Primjerice, afere „13 butelja“ i lažno prikazanih troškova reprezentacije ili slučaja „dvohljeb“ u kojoj je imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. Mediji su puno pisali i o tvrtki „Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije“, koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica koji i dalje primaju plaće. Niz afera upotpunjuje i činjenica da je Kožić u mandatu koji već traje punih 20 godina zaposlio svoju djecu i članove obitelji u županijske ustanove i tvrtke.

A dok se Kožić skriva, Mihael Zmajlović je nekoliko puta obišao sve gradove i mjesta u Zagrebačkoj županiji i ističe kako točno zna gdje je Internet spor, u kojim domovima zdravlja nedostaju doktori i oprema, kojim školama treba produženi boravak, kako povezati naselja mikroprijevozom, gdje iskorijeniti ambroziju, što s obnovom od potresa, kako povezati proizvođače zdrave hrane s potrošačima i još puno konkretnih rješenja koja su prezentirana kroz program „Županija kakvu trebam“. Zbog svega toga Zmajlović je siguran kako će u nedjelju većina glasača, koja je ionako u prvom krugu bila protiv Kožića, odlučiti da Zagrebačkoj županiji treba novi župan. Bit će to referendum protiv HDZ-a i pokazatelj da su promjene u Zagrebu zahvatile i Zagrebačku županiju. I ovdje je također potrebna promjena starih političara koji su dosad opstajali na vlasti isključivo zahvaljujući trgovini s HDZ-om.
SDP ZŽ