Kožić prijavljen za zloupotrebu proračuna i prikrivenu izbornu promidžbu

ZAGREB, 23.5.2021. – Župan Stjepan Kožić prijavljen je DORH-u i nadležnim Izbornim povjerenstvima zbog toga što je jumbo plakatima, brošurom i „plaćenim oglasima“ u medijima zloupotrijebio javne resurse i tako iskoristio Zagrebačku županiju za osobne predizborne interese, odnosno izbornu promidžbu financirao sreKožić prijavljen za zloupotrebu proračuna i prikrivenu izbornu promidžbu dstvima županijskog proračuna. Pritom se posebno ističe produkcijski vrlo skupa brošura „Zagrebačka županija“ koja je poštom poslana na 100 tisuća kućanstava, unatoč činjenici da već postoji mjesečni bilten Županijska kronika, koja se javno distribuira i za koju se na godišnjoj razini već izdvaja gotovo milijun kuna.

„Od početka kampanje pozivam Stjepana Kožića na sučeljavanje, ali on to uporno odbija jer se boji ovakvih pitanja. Kožić je u ovim izborima samo poznato ime i svojevrsni mamac za birače, a javna je tajna da je s HDZ-om dogovorio da zbog svojih godina prepusti svoju poziciju zamjenicima iz HDZ-a. Ta trgovina nanosi izravnu štetu proračunu i građanima Zagrebačke županije“ – izjavio je Mihael Zmajlović te naveo da je Kožić prije četiri godine išao protiv HDZ-a i govorio da su kriminalna organizacija, a sada je njihov kandidat.


Politička trgovina Kožića i HDZ-a je vidljiva kroz brojne afere. Primjerice, afere „13 butelja“ i lažno prikazanih troškova reprezentacije za koju kriminalistička policija trenutno provodi istragu. Zatim, slučaja „dvohljeb“ u kojoj je imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici. Mediji su puno pisali i o tvrtki „Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije“, koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini su poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica koji i dalje primaju plaće. Niz afera upotpunjuje i činjenica da je Kožić u mandatu koji već traje punih 20 godina zaposlio svoju djecu i članove obitelji u županijske ustanove i tvrtke.
„Promjene koje su krenule u Zagrebu preslikavaju se i na Zagrebačku županiju i pomest će šerife koji su mislili da zauvijek mogu vladati. Nakon 20 godina, građani će Stjepanu Kožiću i HDZ-u reći dosta!“, zaključio je Mihael Zmajlović.
SDP ZŽ