Koalicija SDP-a i HSS-a više ne postoji

Do svibanjskih lokalnih izbora grad Samobor vodila je koalicija HSS-a i SDP-a, a ista koalicija izašla je i na prošle lokalne izbore. Ova koalicija bila je ključna osnova koja je nakon gubitka izvršne vlasti uspjela sastaviti većinu u samoborskom Gradskom vijeću.

Među biračima i članovima SDP-a vlada veliko nezadovoljstvo nakon što je HSS u Zagrebačkoj županiji promijenio stranu i prodao se HDZ-u, a sve više se spominje da taj pakt sa sobom nosi i njihovu suradnju u Samoboru. To je nož u leđa, ali i najgora politička prostitucija zbog svega za što se HSS godinama zalagao. Oko poteza HSS-a očito nema suglasnosti niti među članovima njihove stranke, jer su neki od istaknutih samoborskih članova koji su u HSS-u bili na visokim političkim funkcijama, zbog ovoga već izašli iz stranke.
„Jako dobro poznajem sve političke aktere u Samoboru i njihovo političko djelovanje te je bilo nezamislivo da bi se HSS prodao HDZ-u i ušao u koaliciju HDZ-a i Stjepana Kožića s kojim su se razišli na vrlo grub način i uz sudske procese“ – rekla je Sanja Horvat Iveković, te dodala da je cijela ova situacija loše prihvaćena u Samoboru. „Svima je jasno da su ovo potezi koje vuče Krešo Beljak, jer HSS zapravo jedino i postoji u Samoboru, a svi mi koji ovdje živimo i poznajemo lokalne prilike znamo da Martina Glasnović ne bi nikada takvu odluku donijela da joj to nije rekao Krešo Beljak.“ – zaključila je Horvat Iveković.
SDP je principijelna stranka i dostojanstvena u svakoj prilici izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik županijske organizacije SDP-a i naglasio da je u sličnoj situaciji u Samoboru SDP poštivao koalicijski sporazum i formirala se oporbena većina u Gradskom vijeću s predsjednicom koja nije iz redova SDP-a ili HSS-a. HSS je međutim nedugo nakon toga napravio suprotno i prodao se najvećem neprijatelju.
„Skupština Zagrebačke županije nije se uspjela konstituirati u dva pokušaja. Sve je bilo spremno da oporba sastavi većinu. Istina je da je tu bilo više stranaka, od Fokusa, Domovinskog pokreta, pa do SDP-a i HSS-a, ali svima nam je zajednički cilj bio maknuti s vlasti kriminalan i koruptivan HDZ. Na Skupštinu smo došli s potpisima i da je HSS to podržao imali bi većinu od 25 zastupnika, ali se HSS umjesto toga prodao HDZ-u i ta njihova koalicija sada ima čak i manje zastupnika. Kratko i jasno: HDZ bez HSS-a ne bi nikada sastavio većinu“
Teza da je HSS spasio Županiju od izbora je obična laž, kao i sve drugo čime HSS sada pokušava opravdati svoj potez. Može Krešo Beljak pričati sada što god hoće, ali činjenica je da je da je on osobno blagoslovio ovakvu odluku i bacio HSS u krilo HDZ-u.
„HSS kakvog ja poznajem zadnjih godina, članovi i birači svaka vam čast, a ovo što su napravili Krešo Beljak i Martina Glasnović neka njima bude na sud i sramotu. Pljunuli su prije svega Samoborcima u lice jer su pokazali da im je više od Samobora i naše suradnje stalo do fotelje u županiji i trgovine s HDZ-om. Znali su dobro što rade, imali su puno bolji izbor, ali ga nisu htjeli i zbog toga će snositi konzekvence“ – zaključio je Zmajlović i naglasio kako koalicija s HSS-om više ne postoji.
SDP ZŽ