Klementina Škrabe izabrana u Nadzorni odbor Matice hrvatske

Na Glavnoj izbornoj skupštini Matice hrvatske održanoj u Zagrebu 6. studenog 2021, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe izabrana je u Nadzorni odbor Matice hrvatske s najvećim brojem glasova.

Na skupštini je za novog predsjednika Matice hrvatske izabran književnik Miro Gavran. U izboru je sudjelovalo 128 zastupnika s pravom glasa iz dvadesetak Matičinih odjela i više od 120 ogranaka iz Hrvatske i inozemstva.
Na Matičinoj skupštini za glavnog tajnika Matice hrvatske izabran je Marijo Dominiković, za gospodarskog tajnika Ivica Nuić, za književnog tajnika Božidar Petrač, a potpredsjednici Matice hrvatske postali su Mario Jareb, Dubravka Oraić Tolić i Damir Zorić. Uz Nadzorni odbor, birani su i članovi Glavnog odbora i Časnog suda Matice hrvatske. Glas predsjednici jaskanskog ogranka Matice hrvatske dalo je 80 birača, a uz Klementinu Nadzorni odbor Matice hrvatske čine još 4 člana.

Predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović uručio je Srebrnu povelju Klementini Škrabe na Matičinoj skupštini 2018.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom jedan je od najaktivnijih i najbrojnijih Matičinih ogranaka, a do sada je nagrađen s dvije Srebrne povelje Matice hrvatske za svoja izdanja “Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja” Anđelka Košćaka i “Zemlja Čudesa” Nine Škrabea. Jaskanski ogranak našao se u društvu još samo 7 ogranaka, koje je na ovogodišnjoj skupštini u Zagrebu predstavljalo tri ili više zastupnika (Čakovec, Dubrovnik, Osijek, Split, Vinkovci, Zadar i Čitluk). U ime jaskanskog ogranka na skupštini su sudjelovali Ivica Brkljačić, član Predsjedništva jaskanskog ogranka Nino Škrabe te Klementina Škrabe.
Klementina Škrabe i Miro Gavran na “Večeri Sonje Zubović” u organizaciji jaskanske Matice u Jastrebarskom, studeni 2019.

Jaskanski Matičari odlično su surađivali s dosadašnjim predsjednikom Matice hrvatske Stipom Boticom, ali i s njegovim prethodnikom Stjepanom Damjanovićem. Obojica su više puta posjetili Jastrebarsko i sudjelovali u događanjima u organizaciji jaskanske Matice. Novi predsjednik Miro Gavran dugogodišnji je prijatelj i suradnik jaskanskog ogranka i Kazališta Škrabe, a njegova suradnja s vodećim jaskanskim kulturnim udrugama sada će se sigurno uspješno nastaviti i produbiti.
MH