Kazalište Škrabe na konferenciji “Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize”

http://www.jaska.hr/images/content/v_28567.jpg

15.03.2021. Centar za roditelje Klubko od 15. do 20. ožujka 2021. organizira online konferenciju “Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize”, a Kazalište Škrabe na konferenciji će zastupati voditeljica Klementina Škrabe

Na konferenciji će 16 predavača održati 18 izlaganja, a roditelji i stručnjaci koji rade s djecom i roditeljima moći će poslušati zanimljive, korisne i aktualne teme putem online platforme. Tako informacije i podrška postaju dostupniji sudionicima iz različitih krajeva. Bit će govora o dječjem razvoju, tjelesnom i mentalnom zdravlju te odrastanju i roditeljstvu u sad već ne tako novom normalnom. Organizatorima je želja osvijestiti, podsjetiti, osnažiti i podržati roditelje i stručnjake na njihovom putu odgovornosti za odnos s djecom, njihovo zdravlje i njihov razvoj, ali i za vlastito zdravlje i dobrobit.

Andrija Štampar dao je 1926. definiciju zdravlja koju je 1948. usvojila Svjetska zdravstvena organizacija, a prema njoj je “zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti”. U posljednjih godinu dana i roditelji i djeca se suočavaju s povećanom količinom faktora rizika za zdravlje i smanjenom količinom poticajnih okruženja za razvoj pa se tema ove konferencije nametnula sama od sebe.

U obzir je uzeto svih pet dimenzija zdravlja djece i odraslih: tjelesna, emocionalna, društvena, duhovna i intelektualna, kao i različite dimenzije dječjeg razvoja koje su sve jednako važne: senzomotorički, socioemocionalni, kognitivni i jezično-govorni razvoj. Iz Centra za roditelje Klubko naglašavaju: “Niti jedan faktor očuvanja zdravlja nije dovoljan bez svih drugih – odrastanje nisu samo školske ocjene, priprema za roditeljstvo nije samo priprema za porod, odrasli nisu samo učitelji već i učenici, djeca imaju potrebu za prilikama cjelovitog razvoja, adolescenti ne bi smjeli biti na margini već u središtu društvenih zbivanja, djeca zaslužuju našu odgovornost, a mi zaslužujemo podršku.”

Kroz šest dana trajanja, konferenciju će pratiti dodatni sadržaji – blogovi i video snimke koje će se moći pratiti na službenim profilima Klubka na Facebooku i Instagramu. Prijenos uvodnog predavanja kojim će se otvoriti konferencija, može se pratiti na Oline LIVE TV Croatia. Za ovu konferenciju voditeljica Kazališta Škrabe Klementina Škrabe snimila je video prilog koji će biti prikazan u sklopu dijela konferencije posvećenom važnosti umjetnosti u razvoju djeteta, pod nazivom “Uloga umjetnosti u dobrobiti djece i odraslih”. Konferenciju možete pratiti prijavom na sljedećem linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVN5cT_IUE6BIzCbPUCEXwFnBCkxg5cccXSUMzeyH-7FjhNQ/viewform