Kao budući župan zalagat ću se za našu Jasku!


Zagrebačka županija ima odlične preduvjete da bude najbolja od svih županija u Hrvatskoj. U najboljem smo položaju, okružujemo glavni grad i puno nam je mogućnosti na raspolaganju, a ne koristimo ih. Svi su uistinu željni da Zagrebačka županija živne, a u nama su prepoznali ljude koji imaju konkretna rješenja za njihove konkretne probleme, rekao nam je Mihael Zmajlović kandidat za župana Zagrebačke županije

Mihael Zmajlović, kandidat koalicije SDP-a i HSS-a za župana Zagrebačke županije svojim načinom rada, i angažmanom na terenu nametnuo je tempo koji ostali kandidati očito ne mogu slijediti. Proteklih mjeseci prošao je županiju uzduž i poprijeko, i to nekoliko puta, razgovarao s ljudima, slušao njihove potrebe i želje i ponudio im konkretna rješenja. Prilikom posljednjeg druženja s Jaskancima zamolili smo ga za razgovor.
Kampanja ulazi u završnu fazu, kakav je osjećaj?
-Odličan u smislu naše motivacije i podrške koje dobivamo od građana. Svi su uistinu željni da Zagrebačka županija živne, a u nama su prepoznali ljude koji imaju konkretna rješenja za njihove konkretne probleme.
Koji su to problemi za koje je nadležna Zagrebačka županija? Ljudima često nije jasno koje su nadležnosti grada, a koje županije.
-Zagrebačka županija je osnivač domova zdravlja, škola, hitne službe i brine o mnogim segmentima, od gospodarstva do turizma. Ima čak i svoju tvrtku za asfaltiranje. Ali nemar i problemi na koje svakodnevno nailazimo su stvarno van svake pameti. Evo na primjer mi ovdje u Jaski imamo rendgen, ali ne i stručno medicinsko osoblje, pa se onda slike moraju slati u Samobor i čekati danima. U slučaju nekog prijeloma ili ozljede to je potpuno nefunkcionalno. Međutim, ima sredina koje rendgen uopće nemaju. U gotovo svim gradovima nedostaje ginekologa, pedijatra, oftalmologa, a ljudi za specijalističke preglede moraju u Zagreb. Sveta Nedelja uopće nema hitnu i dom zdravlja, a gospodarski su razvijen grad. Bolje da ne nabrajam dalje.
Zašto je do toga došlo?
-Organizacija i planiranje su ključna stvar ako želite bilo koji posao odraditi kako spada. Do većine ovih problema ne bi došlo da su ravnatelji županijskih institucija i župan koji ih sve postavlja radili svoj posao. Sve što je župan trebao napraviti je na primjer pitati svog ravnatelja koliko doktora ide u mirovinu, koliko treba novih specijalizacija i kako je organizirana zdravstvena mreža? A imao je pregršt prilika za to. Nemojte zaboraviti da je Kožić na poziciji župana već 20 godina. Dale, nema baš nikakvog izgovora zašto je dopustio da se dogodi ovakav krah zdravstvenog sustava.
Kako bi vi to riješili?
-Ma sigurno ne ovako kako sada oni rade. Naime, zadnjih mjeseci Kožić je raspisao silne natječaje u kojima doktorima uz plaću nudi još i plaćanje rate kredita za stan i automobil srednje klase na stalno korištenje. To je nepotrebno trošenje naših novaca i iskreno, kakva je to poruka stotinama vrijednih liječnika i medicinskog osoblja koji već godinama rade u našim domovima zdravlja? Oni sebi kredit za stanovanje i automobil sami plaćaju, svakodnevno dolaze na posao, a zbog manjkavosti cijelog sustava rade sigurno još i više nego što im je to propisano. Ono što vidim na terenu je da imamo vrijedne i odgovorne ljude, ali je organizacija loša.
U nogometu bi se to riješilo smjenom trenera.
-Odlična usporedba. Zagrebačka županija ima odlične preduvjete da bude najbolja od svih županija u Hrvatskoj. U najboljem smo položaju, okružujemo glavni grad i puno nam je mogućnosti na raspolaganju, a ne koristimo ih. To što se u nekim sredinama razvija gospodarstvo i kvalitetno živi treba prije svega zahvaliti sposobnim gradonačelnicima, poput našeg Zvonimira Novosela. Županija ih u nekim slučajevima samo nepotrebno koči.
Mislite li konkretno na Jasku?

-Ne samo na Jasku. Spomenuo sam već Svetu Nedelju u kojoj Rimac otvara kampus u kojem će raditi 2500 ljudi, a grad nema ni hitnu službu. U rodnom gradu župana Kožića, Svetom Ivanu Zelini, mjesečna autobusna karta do Zagreba košta 1.200 kuna zbog toga što županija nije riješila integrirani prijevoz, a u domu zdravlja nema rendgena ni ultrazvuka. Dakle, nemojte misliti da je loš odnos Zagrebačke županije isključivo prema Jaski. Problemi su posvuda.

Što će biti sa Jaskanskom školom?

-Kad ja postanem župan, škola će se sigurno graditi. Ne treba se obazirati na poruke koje trenutno dolaze iz Županije vezano uz nekakve suglasnosti i slično, jer su to sve samo fore kojima se namjerno zbunjuje ljude. Jaska treba novu školu i ja ću ju osigurati. Neću dopustiti da obilaznica Volavje-Petrovina ostane samo filmić, već ću i to riješiti. Dom zdravlja imat će ginekologe i drugo medicinsko osoblje, kao i opremu za specijalističke preglede.
Vrlo ste konkretni. To mnogi kažu i za Vašu kampanju koja nosi naziv “Županija kakvu trebam”
-Za kampanju smo se pripremali mjesecima. Radili smo nekoliko istraživanja, ali ne onih koji govore o političkim preferencijama već smo ljude pitali o njihovim željama i potrebama. Obišao sam više puta sve gradove i mjesta u Zagrebačkoj županiji i točno znam gdje je Internet spor, kojim školama treba produženi boravak, kako povezati naselja, općine i gradove mikroprijevozom, kako omogućiti umirovljenicima besplatne sistematske preglede, gdje iskorijeniti ambroziju, kako povezati proizvođače zdrave hrane s potrošačima i još puno konkretnih rješenja koje smo prezentirali kroz program “Županija kakvu trebam”.
Jaskanci će za Vas reći da ste puno pomogli ovom kraju. Možemo li to isto očekivati i ubuduće, kada budete izabrani za župana?
-Meni Jaska nikada nije bila samo točka na karti, već dom u punom smislu te riječi. Volim ovaj kraj i ljude. Mogli ste me upoznati kao gradonačelnika koji je pokrenuo grad u pravom smjeru, a ponosan sam i na sve velike infrastrukturne projekte koji su realizirani za vrijeme mog ministarskog mandata. Na kojoj god funkciji bio uvijek sam se maksimalno zalagao i ponosio našom Jaskom. Radit ću to i ubuduće kao župan Zagrebačke županije.
I.K.