Jer je bitno!  

Na Međunarodni dan djevojčica, jaskanskim učenicima podijeljeni higijenski ulošci

“Onih dana u mjesecu” solidarnost i razumijevanje itekako je važno, stoga je Grad Jastrebarsko među prvima podržao inicijativu kojom je učenice osnovne i srednje škole opskrbio higijenskim ulošcima za vrijeme provedeno u školi.

Na Međunarodni dan djevojčica podijelit će se tako higijenski ulošci za 270 učenica Osnovne škole „Ljubo Babić“ te 189 učenica Srednje škole Jastrebarsko. U pakiranju su pomogle vrijedne učenice i volonterke Crvenog križa.

Ova je inicijativa krenula iz Varaždina, a gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel među prvima ju je podržao. „Nažalost, ova tema je u našem društvu još svojevrstan tabu. Želja nam je napraviti iskorak i poslati poruku iz jednog malog grada koji malom gestom može napraviti veliki pomak u razmišljanju. Drage djevojčice, budite hrabre i svoje, sretan vam vaš dan!“, ističe gradonačelnik.

Prema istraživanjima o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine, čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Zabrinjava i podatak da neke učenice zbog manjka higijenskih uložaka izostaju s nastave ili se osjećaju vrlo neugodno jer nemaju dovoljno da ih promijene. Zbog toga se velik broj gradova, među kojima i Jastrebarsko, odlučio uključiti i podržati važnost teme menstrualne higijene.

P.A.