Jeleni na Alpe Adria u Livignu

Od drugog do četvrtog lipnja talijanski grad Livigno bio je središte orijentacijskog sporta

U prekrasnom gradiću Livigno, koji se nalazi u Alpama na nadmorskoj visini 1.816 metara  održavalo se prvenstvo Alpe Adria i prvenstvo Italije, koje je okupilo preko 800 natjecatelja iz više europskih gradova. Iako su brojčano najjači bili natjecatelji iz Italije na natjecanju se okupio značajan broj i hrvatskih orijentacista, odnosno njih nešto manje od 30.


Među njima su bili i članovi Orijentacijskog kluba Jelen, koji su nastupili sa svojih pet natjecatelja.

PETAK
Prvi dan natjecanja na rasporedu je bio štafetni sprint reprezentacija koje su članice Alpe Adria, a svi članovi Jelena su nastupili za reprezentaciju Hrvatske. U kategoriji YOUTH17 nastupili su Noa Kelc i Jan Erben (treća članica štafete je bila Sara Delić iz OK Japetić), te su na kraju osvojili 9. mjesto. U istoj kategoriji nastupio je i Gabrijel Solenički (Dora Delić i Teo Mahović iz OK Japetić), ali su nes(p)retno ostali bez konačnog plasmana.
U najjačoj orijentacijskoj kategoriji ELITE nastupili su Daniel Fabijanić i Dejan Juranić (treća članica štafete je bila Sonja Jantar iz OK Japetić), te su na kraju osvojili 41. mjesto.

SUBOTA
Drugi dan natjecanja su na rasporedu bile utrke na srednje staze, a natjecatelji su se „popeli“ još više na Passo Eira na nadmorsku visinu od 2.210 metara. Sam start utrke je bio još viši, tako da su natjecatelji kretali sa nadmorske visine od oko 2.300 metara iznad mora. Uvjeti trčanja na takvoj nadmorskoj visini su takvi da u zraku ima otprilike 20% manje kisika, što uzrokuje poprilično teško udisanje zraka kad je to potrebno.
Jeleni su nastupili za svoje klubove i za reprezentaciju. Za reprezentaciju je Gabrijel Solenički u kategoriji M15/16 osvojio odlično 6. mjesto, dok je Noa Kelc u kategoriji M17/18 ostao bez plasmana.
Ostali članovi OK Jelen su nastupili za svoj klub, te je tako Dejan Juranić u kategoriji M21B osvojio odlično 4. mjesto iza švicarskih natjecatelja (zaostatak od samo 20 sekundi za trećeplasiranim), Daniel Fabijanić je u kategoriji M40 osvojio 13. mjesto, dok je Jan Erben u kategoriji M17/18 osvojio 30. mjesto.

NEDJELJA
Treći i ujedno posljednji dan natjecanja su bile na rasporedu utrke na duge staze, gdje su svi natjecatelji morali napraviti poprilične visinske razlike, a već sam dolazak iz startne arene na start je bio zahtjevan (180 metara nadmorske visine i 1.900 metara dužina puta). Uz težak teren i rijedak zrak dodatni problem je bila i kiša koja je neumorno padala cijelo vrijeme trajanja utrke. Jeleni su i na toj utrci također nastupili za svoje klubove i za reprezentaciju. Za reprezentaciju je Gabrijel Solenički u kategoriji M15/16 osvojio odlično 8. mjesto, dok je Noa Kelc u kategoriji M17/18 osvojio 25. mjesto.
Ostali članovi OK Jelen su nastupili za svoj klub, te je tako Daniel Fabijanić u kategoriji M40 osvojio odlično 8. mjesto, Dejan Juranić je u kategoriji M21B osvojio 13. mjesto, dok je Jan Erben u kategoriji M17/18 osvojio 30. mjesto.
Nakon završetka utrke je bilo održano proglašenje najboljih natjecatelja, a reprezentacija Hrvatske je na kraju osvojila šesto mjesto.


Jeleni su u na svojem putovanju do Livigna i natrag do Jastrebarskog putovali ukupno nešto manje od 20 sati, napravili oko 1.800 kilometara, a uz podršku Sportske zajednice grada Jastrebarskog koja je ustupila kombi vozilo zajednice. Svi članovi kluba su pristupom i ponašanjem dostojno predstavljali svoj klub, svoj grad i svoju državu na jednom od najvećih i najjačih orijentacijskih natjecanja na našim prostrima.


I za kraj kažimo da je Livigno grad najpoznatiji po istoimenom skijalištu, a koji će ujedno biti i jedan od domaćina Olimpijskih igara 2026. godine. Posebnost kod Livigna je također da je to teritorij s posebnom upravom, odnosno da je to grad u kojem primjerice nema poreza, odnosno u gradu svi poslovni subjekti su nama poznatijeg naziva Duty free. Iz tog razloga u malenom gradiću okruženog vrhovima visina i preko 3.000 metara se nalazi stotine dućana, te je prava meka za posjetitelje koji vole potrošiti koji euro. A cijene? Cijene pojedinih vrsta artikala su i do 70% niže nego kod nas.

D.J.