Jedinstveni koncept obrazovanja u Jastrebarskom: tehničarima za logistiku i špediciju stipendije i besplatni udžbenici


Učenici koji od jeseni upišu novi nastavni program – tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko, obrazovat će se uz mogućnost prakse i stipendiju Kauflanda, a Grad Jastrebarsko za njih će osigurati udžbenike i dodatnu opremu te plaću novog nastavnika

Nakon završenog četverogodišnjeg programa, učenici imaju i mogućnost studiranja na studiju Logistika i mobilnost na Sveučilištu Sjever.
Riječ je o zanimanju za koje već postoji potreba na tržištu rada, osobito lokalnom, pa govorimo o potpuno novom konceptu obrazovanja koje je nastalo u sinergiji obrazovanja i gospodarstva, suradnjom Srednje škole Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, tvrtke Kaufland i Odjela logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever kao inicijatora.
„Logistika kao područje užurbano se razvija i danas je puno šire aspektirano od dosadašnjeg uvriježenog povezivanja samo s prometom. Među najpoznatijim tvrtkama danas upravo su logističke, kao što je Amazon, a o važnosti ovog zanimanja za budućnost govori i činjenica da je logistika prepoznata kao jedno od šest zanimanja budućnosti“, ističe prof.dr.sc. Krešimir Buntak, pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost na Sveučilištu Sjever.
„Koncept koji smo razvili u Jastrebarskom jedinstven je jer je u potpunosti povezan s gospodarstvom, ali i obrazovanjem, budući da se učenicima pruža mogućnost daljnjeg studiranja i usavršavanja na našem Odjelu logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru u Koprivnici gdje se nastava održava“, pojašnjava prof.dr.sc. Buntak. Ukoliko se pokaže dovoljan interes za ovim zanimanjem, Sveučilište je spremno razmotriti i dodatne mogućnosti prilagodbe nastave učenicima, poput održavanja dijela nastave u Jastrebarskom. Sa Sveučilišta također naglašavaju kako podržavaju aktivnosti Srednje škole Jastrebarsko i Grada Jastrebarskog koji pokazuje iskorak u razvoju pametnih rješenja, a upravo podrška ovom programu pokazuje usmjerenost ka budućnosti. Perspektiva je da upravo Jastrebarsko postane prvi logistički grad u Hrvatskoj, a ovo je prvi korak k tom cilju.
Ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović naglašava kako je uložen izniman trud da bi ovaj program dobio potrebna odobrenja, no rješenje Ministarstva obrazovanja i znanosti dalo je potvrdu kako je zaista riječ o dobro osmišljenom i inovativnom konceptu koji će zasigurno biti i primjer drugim sredinama.
„Ponosna sam što smo uspjeli u našoj Školi pokrenuti novi Sektor Promet i špedicija i obrazovanje za novo zanimanje, tehničara za logistiku i špediciju. To će, sigurna sam, pobuditi interes kod učenika i njihovih roditelja. Zahvaljujem svima koji su omogućili da ovaj program bude odobren, gradonačelniku na podršci, ali i Vjeranu Štublinu, vršitelju
dužnosti pročelnika Upravnog odjela za Odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na pomoći“, ističe ravnateljica. Tako će u sljedeće četiri godine učenici u Srednjoj školi Jastrebarsko moći upisati program opće gimnazije te strukovne predmete iz područja ekonomije, strojarsko – obrtničkih zanimanja, kao i prometa i logistike, ukupno u pet razrednih odjeljenja. Ovo je prvi put od 1991. godine da se uvodi novo zanimanje prilagođeno vremenu i zahtjevima tržišta.
„Grad Jastrebarsko uključio se u ovu inicijativu jer zaista vjerujemo kako je moguće stvoriti bolje i kvalitetnije uvjete obrazovanja. Ponovno šaljemo poruku iz Jaske kako nije nemoguće napraviti promjene kad postoji dobar plan i vizija. Učenike koji upišu ovaj smjer podržat ćemo besplatnim udžbenicima i dodatnom opremom, a uz sve mogućnosti koje su im na raspolaganju, uvjeren sam da stvaramo uvjete za njihovo zaposlenje i ostanak u Jaski“, zaključuje Novosel.
Veliku podršku programu dala je i tvrtka Kaufland koja je na ovaj način pokazala izniman senzibilitet za lokalnu zajednicu, a upravo na ovaj način obrazovani mladi ljudi lako će naći radno mjesto u logističkim centrima poput njihovog. Učenike će podržati stipendijama kako bi ih potaknuli na upis u ovaj obrazovni program koji će, uvjereni su u Kauflandu, potaknuti daljnji gospodarski razvoj Jastrebarskog.
P.A.