“Javor” ima novog dirigenta i prima nove članove!

Gradsko pjevačko društvo “Javor” ima novog dirigenta i prima nove članove

U utorak, 20. veljače, dirigentsku palicu “Javora” iz ruku prof. Ive Barač preuzeo je prof. Nenad Krljan. Nove pjevačice i pjevači, željni dobre glazbe, pozitivnih vibracija, druženja, izleta i nastupa, mogu se priključiti Javorašima u utorak, 27. veljače 2024. u 19 sati u Glazbenoj školi Jastrebarsko. Profesorica Iva Barač izuzetno je uspješno vodila “Javor” posljednjih sedam godina, a i dalje će ostati vezana uz “Javor” koji svoje probe održava u Glazbenoj školi Jastrebarsko čija je prof. Barač ravnateljica.

Gradsko pjevačko društvo “Javor” osnovano je u Jastrebarskom davne 1875. i najstarije je kulturno-umjetničko društvo u jastrebarskom kraju. Njegovo djelovanje obnovljeno je u rujnu 2013. u sklopu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom. U prosincu  prošle godine “Javor” je proslavio 10 (148) godina postojanja svečanim koncertom i izložbom o svojoj dugoj i značajnoj povijesti.

Novi dirigent “Javora”, prof. Nenad Krljan, rođen je u Zagrebu 1960, a djetinjstvo je proveo u Jastrebarskom gdje je završio osnovnu školu i Osnovnu glazbenu školu “Blagoje Bersa”. Srednju glazbenu školu “Blagoje Bersa” u Zagrebu završio je paralelno s glazbenom gimnazijom u školi “Pavao Markovac”. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1986, a profesori su mu između ostalih bili Adalbert Marković, Lovro Županović, Branko Lazarin, Sretna Meštrović i Željka Bradić. Dirigiranje je na Akademiji učio od legendarnog profesora Vladimira Kranjčevića. Radio je kao profesor glazbe u mnogim školama, svirao u brojnim glazbenim sastavima i dirigirao mnogim pjevačkim društvima i zborovima.
Od 1991. do 2023. prof. Krljan živio je i radio u njemačkom gradu Bielefeldu kao profesor glazbe. Od kolovoza 2023. ponovno je stanovnik Jastrebarskog. Još kao mladić bio je dirigent glasovitog Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Dr. Antun Radić” iz Okića koje je sada ponovno počeo voditi. Preuzimajući vođenje “Javora” profesor Krljan je izjavio: “Drago mi je što sada započinje moja avantura s Gradskim pjevačkim društvom “Javor” gdje je davnih dana pjevala i moja pokojna majka.”

U posljednjih deset godina “Javor” je održao niz zapaženih nastupa u Jastrebarskom, jaskanskom kraju i šire. Zbor se želi pojačati na početku nove kalendarske godine, u kojoj je planiran niz nastupa u Hrvatskoj, ali i inozemno gostovanje u suradnji s Kazalištem Škrabe.
MH