Jastrebarskom regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

Ivanec, Jastrebarsko i Crikvenica uspješno su prošli kroz Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi (BFC SEE) i zaslužili certifikat koji kao pečat kvalitete potvrđuje da pružaju usluge građanima i poduzećima prema najvišim međunarodnim standardima

Nagrade su im uručene na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniju regiju, koja je održana u Dubrovniku.
Certifikate dodjeljuje Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje jugoistočne Europe koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na događaju je ozvaničeno proširenje ove platforme. Partnerske organizacije iz Albanije i Kosova pridružile su se regionalnoj mreži, a cilj je da do kraja 2023. njihovih 16 lokalnih samouprava uđe u proces certifikacije.
Konferencija CoreDays 2022 održava se uz potporu Njemačke razvojne suradnje koju provodi GIZ, a okupila je predstavnike vlada, institucija odgovornih za poboljšanje uvjeta poslovanja, čelnike lokalnih samouprava, poslovnog i civilnog sektora, kako bi razgovarali o poboljšanju suradnje i razmjene iskustava u provedbi gospodarskih reformi na nacionalnoj i lokalnoj razini.


BFC SEE standard i svi dobitnici certifikata
Od 2012. godine više od 100 gradova i općina iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije prošlo je kroz Program certifikacije općina s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi (BFC SEE). Trenutačno 44 jedinice lokalne samouprave imaju važeći certifikat koji traje tri godine. Provedbu programa podupire GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju komunalnih usluga (GIZ ORF MMS).
BFC SEE je jedinstveni program za mjerenje i poboljšanje uvjeta poslovanja i ulaganja na lokalnoj razini. Gradovima i općinama daje jasne smjernice za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda učinkovitosti i transparentnosti lokalne uprave u skladu s načelima dobrog upravljanja. Za postojeće gospodarstvo i potencijalne investitore činjenica da lokalna samouprava posjeduje ovaj certifikat znači da mogu računati na stabilno i predvidivo poslovno okruženje u tom okruženju. Program BFC SEE u Republici Hrvatskoj provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER d.o.o.).


Kvaliteta poslovnog okruženja u lokalnim samoupravama mjeri se kroz proces koji uključuje ispunjavanje niza zahtjevnih kriterija među kojima su posjedovanje strateškog i institucionalnog okvira za gospodarski razvoj, transparentnost troškova poslovanja, informiranost o raspoloživoj radnoj snazi, kvalitetna infrastruktura i komunalne usluge, a kako se BFC standard stalno unapređuje, digitalna transformacija, elektroničke usluge, zaštita okoliša, inovacije itd. Ispunjenost kriterija potvrđuje neovisna međunarodna verifikacijska komisija.
Na konferenciji Core Days 2022 u Dubrovniku certifikate je dobilo ukupno 30 jedinica lokalne samouprave koje su u prethodnom razdoblju ispunile zadane kriterije:
Hrvatska – Crikvenica, Ivanec, Jastrebarsko
Crna Gora – Danilovgrad, Podgorica, Tivat, Žabljak;
Republika Srpska – Doboj, Kotor Varoš, Modriča, Prijedor, Teslić, Trebinje, Zvornik, Laktaši, Gradiška;
Federacija BiH – Bihać, Gradačac, Jablanica, Posušje, Žepče, Živinice, Zenica;
Srbija – Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova, Pećinci.

GJ