Jastrebarskom ponovno najviša ocjena za transparentnost proračuna

Institut za javne financije je Gradu Jastrebarskom i ove godine dodijelio peticu za transparentnost proračuna

Konkretno se to odnosi na pravovremenu objavu svih traženih dokumenata vezanih za transparentnost proračuna, no u svom poslovanju Grad Jastrebarsko trudi se tu ljestvicu kontinuirano podizati. Tako građani mogu na Internet stranici Grada Jastrebarskog www.jastrebarsko.hr putem poveznice https://transparentno.jastrebarsko.otvorenigrad.hr/isplate/sc-isplate vidjeti isplate svih financijskih obaveza Grada i to putem digitalne usluge iTransparentnost.
Osim toga, još od prošle godine mogu uživo pratiti i sjednice Gradskog vijeća na kojima se donose najvažnije odluke za Grad i građane.
Drago mi je što je transparentnost proračuna već postala odlika velikog broja gradova i općina koji time pokazuju da odgovorno upravljaju javnim novcem. Trenutno postoji i pozitivna i zdrava konkurencija između jedinica lokalne samouprave koje osmišljavaju nove modele transparentnosti. Ovim putem podsjetio bih građane i na Geoportal, sustav koji koristimo već godinama, a naši sugrađani putem njega mogu steći uvid u podatke kojima upravlja Grad te interaktivno sudjelovati kroz konkretne prijave i prijedloge“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Osim što je putem WebGIS sustava centralizirano održavanje prometnica i komunalne infrastrukture, na način da sve službe u koordinaciji odgovaraju na prijave građana, Geoportal nudi i niz drugih usluga za korisnike. Tako ovdje građani na jednom mjestu mogu pregledavati prostorne podatke (komunalna infrastruktura, prometna infrastruktura, prostorni planovi, katastar…), investicije, registar nekretnina te davati primjedbe na prostorne planove i prijedloge izmjena komunalne naknade. Uspostavljen je također i javni WebGIS Gospodarske zone Jalševac, kako bi svi zainteresirani poduzetnici i investitori na jednostavan način mogli pristupiti određenim podacima, primjerice dobiti uvid u uvjete građenja u gospodarskoj zoni, slobodne lokacije u vlasništvu Grada i slično.
Svakako je važno spomenuti i brošuru Proračun u malom koja se izrađuje svake godine i distribuira građanima na kućne adrese, a u kojoj na jednostavan i brz način svatko zainteresiran na jednom mjestu može pronaći sve važne informacije o proračunu, načinu prikupljanja sredstava te imati jasan pregled na što se sve sredstva izdvajaju.

P.A.