Jastrebarsko ponovno među europskim gradovima budućnosti prema Financial Timesu

Grad Jastrebarsko zauzeo deseto mjesto na fDi Intelligence ljestvici 2024. godine

 Američki Financial Times objavio je prestižnu fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti 2024. godine, a na njoj se po treći put našao Grad Jastrebarsko. Uz Jastrebarsko, na ovoj su se listi našli i Grad Zagreb i Krapinsko – zagorska županija.
Grad Jastrebarsko se tako našao na desetom mjestu europskih mikro gradova budućnosti koji imaju najbolje strategije za privlačenje direktnih stranih investicija, a prisjetimo se, na toj se listi našao kao prvi hrvatski grad još 2012., a potom i 2016. godine. Pobjednik iste kategorije među glavnim gradovima je Barcelona, dok je na prvom mjestu u kategoriji velikih gradova zasjao London. Procijenjeno je čak 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina, kao i 141 europska regija.
Analitičari Financial Timesa ističu inovativnost Jastrebarskog, kao i prijateljsko okruženje koje privlači strane investitore. Istaknuo se i uklanjanjem administrativnih zapreka, stalnim ulaganjem u infrastrukturu te održivim razvojem, zaslužujući priznanje kao grad vrijedan ulaganja.
Gradonačelnik Zvonimir Novosel izrazio je ponos zbog ponovnog priznanja, istaknuvši kako su nagrade poput ove doprinijele značajnom razvoju gospodarstva u Jastrebarskom. “Od kako smo prvi put prepoznati kao europski grad budućnosti, otvorile su se brojne prilike i investicije, potvrđujući da je Jastrebarsko atraktivno poslovno okruženje”, naglasio je Novosel.
Potvrđuju to i sama ulaganja gospodarskih subjekata, jer danas Grad Jastrebarsko ima jednu od najvećih gospodarskih zona u Zagrebačkoj županiji, koja broji više od tisuću zaposlenih, a kontinuirano se javljaju novi investitori zainteresirani za ulaganje, uz nova ulaganja i proširenje postojećih.
Ovo je priznanje zasigurno rezultat i ulaganja u stvaranje povoljne poduzetničke sredine, što potvrđuje međunarodni BFC certifikat (Business Friendly Certificate) koji je ponovno potvrđen u 2022. godini.

P.A.