Jastrebarsko kao primjer dobre prakse – Inovacijama do održivih gradova  

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel sudjelovao je na panelu Inovacijama do održivih gradova održanom u sklopu Liderove konferencije Smart Cities na kojem je Jastrebarsko bio primjer dobre prakse

Na panelu su, uz njega, sudjelovali gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, Bjelovara Dario Hrebak i Karlovca, Damir Mandić.
Novosel je istaknuo kako većina gradova danas ima različita pametna rješenja, a Jastrebarsko svakako ima svoje „konje za utrku“ zbog čega je i izabran za ovaj panel. „Pametan grad u današnjem smislu nije samo onaj grad koji u svom poslovanju koristi digitalne i moderne tehnologije, već i grad koji planira i promišlja o rješenjima kojima će očuvati svoje resurse za budućnost. Pročistač otpadnih voda, LED rasvjeta, digitalna rješenja u gradskoj upravi i stanice za mjerenje kvalitete zraka samo su neki od tih projekata. Ali kako bismo bili pametno održivi, a ne samo pametni, država bi trebala učiti od nas, umjesto da nas guši u administraciji“, naglasio je gradonačelnik te dodao kako je za pročistač grad „papire“ čekao čak sedam godina.

Jedna od tema bila je i povlačenje sredstava iz EU fondova o čemu je gradonačelnik Novosel istaknuo kako je Jastrebarsko svakako među uspješnijim gradovima, a ukupno je Grad do sad kao nositelj ili kao partner povukao više od 54 milijuna eura.

Podsjetimo, Gradu Jastrebarskom dodijeljena je nedavno i nagrada za pametno upravljanje na summitu moderne uprave, a prema procjeni Instituta za poslovnu izvrsnost, poduzetništvo i održive sustave te Sveučilišta Sjever. Grad Jastrebarsko istaknuo se ekološkom osviještenošću, što uključuje parametre poput postotka ulične rasvjete koja je obnovljena, pročišćavanja otpadnih voda, opskrbljenosti građana pitkom vodom, ali i pametnog praćenja sustava vodoopskrbe.

P.A.