Jastrebarsko je grad prijatelj poduzetnika

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel preuzeo je obnovljeni certifikat grada s povoljnim poslovnim okruženjem

Na međunarodnoj konferenciji o izazovima u današnjoj ekonomiji, uz Jastrebarsko, ove su certifikate preuzeli i gradovi Crikvenica i Ivanec.
Riječ je o vrlo zahtjevnom procesu certificiranja gradova jugoistočne Europe koji u Hrvatskoj provodi Centar za ekonomski lokalni razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Certificirani gradovi u Hrvatskoj su Bjelovar, Cres, Crikvenica, Grubišno Polje, Ivanec, Jastrebarsko, Kostrena, Labin i Pleternica, dok su ovaj status, uz Jastrebarsko, obnovili  Kostrena, Crikvenica i Ivanec.
Grad Jastrebarsko u postupku potvrde certifikata ostvario je izniman uspjeh s 95,33% ispunjenih uvjeta, a važno je reći kako je po svim kriterijima ostvaren rezultat daleko iznad traženih 75%, u nekim područjima, poput suradnje javnog i privatnog sektora i podrške razvoju poduzetništva u maksimalnom 100% iznosu.
Međunarodno prepoznat znak certifikacije registrirano je obilježje koje mogu koristiti gradovi i općine koje ispune najmanje 75%  zacrtanih kriterija, a ono predstavlja garanciju investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvjete za početak uspješnog poslovanja.
Zanimljivo je kako je 80% svih gradova iz regije (12) koje je Financial Times uvrstio na listu najboljih investicijskih destinacija u Europi (FDI Cities of the Future) certificirano kao sredina po mjeri poduzetnika. Na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2016/2017 (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), britanski Financial Times, uvrstio je Grad Jastrebarsko u top 10 mikro europskih najpoželjnijih investicijskih destinacija, a na toj se listi našao i Ivanec, također vlasnik BFC SEE certifikata.

P.A.