Jasku čuvaju zlatni vatrogasci!  

Vatrogasci DVD – a Jastrebarsko sudjelovali su na Prvom međunarodnom Holmatro Rescue Challengeu u Karlovcu i zauzeli sam vrh zlatne kategorije

Uspjeh je još veći s obzirom na to da su jaskanski vatrogasci bili jedini dobrovoljci u jakoj konkurenciji od 26 profesionalnih javnih postrojbi iz Hrvatske i 3 ekipe iz inozemstva. Govori to o iznimnoj razini spremnosti i uvježbanosti, ali i trudu i volji koji odlikuju ovu ekipu.
Cilj natjecanja bio je reagirati na nepoznatu situaciju na vježbalištu i u roku od 20 minuta napraviti izvid, dogovoriti taktiku, osigurati mjesto, eliminirati opasnosti, stvoriti prostor i izvući unesrećenika uz trijažu i maksimalne mjere opreza. Ocjenjivala su se 144 elementa u područjima zapovijedanja, sigurnosti i tehničke izvedbe te manipulacije pacijentom. Od mogućih 1050 bodova, jaskanski su vatrogasci osvojili čak 883.

Uz naše bogato znanje o tehničkim intervencijama i iskustvo u vježbama te, nažalost, stvarnim situacijama, intenzivno smo se pripremali proteklih mjesec i pol dana. Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene aute po gradu – nismo otvarali auto otpad, već smo vježbali za natjecanje. Pripremajući se za ovo natjecanje puno smo naučili, a na samom natjecanju smo vidjeli još zanimljivih nastupa, taktika i pristupa. Tijekom dva dana dijelili smo iskustvo s najboljim i najobučenijim vatrogasnim postrojbama iz Hrvatske“, ističu iz DVD – a Jastrebarsko.

Hitna medicina ima iznimno važnu ulogu u spašavanju unesrećenih, pa smatraju kako je ovo natjecanje postiglo dosad neviđeni napredak u suradnji između hitnih medicinskih službi i vatrogastva, budući da je po jedan član svakog tima bio medicinske struke, a dobar rezultat bio je moguć samo uz sinergiju i timski rad.
Tim u sastavu Goran Batušić, Davorin Novosel, Marko Kovačević, Kristian Rački, Boban Gucić, Mario Jalšovec i Ivan Borojević uspješno je obavio završni posao. No, velik dio drugih članova DVD-a također je odigrao važnu ulogu, glumeći unesrećene, prevozeći aute, pripremajući scenarije, održavajući opremu i izlazeći na intervencije kako bi redovito i na vrijeme obavljali svoje osnovne zadaće – intervencije.

Prijavljivanje na ovo natjecanje predstavljalo je velik izazov. Kada smo saznali da smo jedini DVD koji sudjeluje na natjecanju, znali smo da moramo još više dati od sebe jer smo na neki način predstavljali sve dobrovoljne vatrogasce, posebno središnje postrojbe od kojih se očekuje da pružaju vatrogasnu uslugu na najvišoj razini. Još jednom smo dokazali da se na dobrovoljce može i treba računati“, dodaju zlatni vatrogasci.

P.A.