Jaskanski vinogradari obilježili Vincekovo

Članovi Udruge vinogradara i vinara Portugizac Plešivica i njihovi gosti okupili su se na tradicionalnoj proslavi Vincekova u vinogradu obitelji Ciban

Domaćin Drago Ciban i predsjednik udruge “Portugizac Plešivica” Tomo Haramija simbolično su orezali trsove, zalijali starim vinom i okitili ih kobasicama da bi grožđe bilo zdravo i dobro rodilo.


-Orezivanjem i blagoslovom vinograda zapravo započinjemo novu vinogradarsku godinu -rekao je predsjednik Udruge Tomo Haramija i dodao kako je prošla godina bila izuzetno dobra za vinogradare jer ju je obilježio rekordan urod i dobra kvaliteta grožđa, pa je i vino bilo izvrsne kvalitete.


-Nakon što se okiti i zalije vinom, s trsa ćemo uzeti tri rozgve i staviti ih u vrč s vodom. To treba pohraniti u toplu prostoriju te ćemo nakon dva tri tjedna po pupovima procijeniti kakva će biti ova vinogradarska godina- pojasnio je Haramija.


Uz vinogradare ceremoniji u vinogradu sudjelovali su i pročelnica u Gradu Jastrebarskom Nadica Žužak, direktorica Turističke zajednice Petra Masnec, a vinograd je blagoslovio velečasni Filip Marić, župnik župe sv. Nikole biskupa u Jastrebarskom.

I.K.