Jaskanski vatrogasni vozni park uskoro bogatiji za 8 vozila!

30.03.2021. Uz oko milijun kuna koje Grad godišnje uloži za redovan rad i nabavu opreme s ciljem razvoja ove humanitarne djelatnosti, u Proračunu Grada Jastrebarskog dodatno će se osigurati sredstva za nadogradnju jaskanskog vatrogasnog voznog parka koji bi od ove godine trebao biti bogatiji za čak 8 vozila

Gradsko vijeće Grada Jastrebarskog na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je podržalo projekt nabave vatrogasnih vozila za potrebe dobrovoljnih vatrogasnih društava te usvojilo Odluku kojom će se, u razdoblju otplate kredita, Vatrogasnoj zajednici Grada Jastrebarskog osigurati sredstva potrebna za otplatu istog.

„Činjenica je da živimo u vremenu nepredvidivih situacija, a isto tako, činjenica je da su vatrogasci uvijek na prvoj crti obrane. Bilo u slučaju požara, poplava, potresa ili potrebe za bilo kojim drugim angažmanom, vatrogasci su tu, spremni pomoći. Zbog koronavirusa i posljedica potresa, prošla, a i početak ove godine bile su posebno izazovne za naše vatrogasce, koji su ponovno dokazali prije svega veliko srce i humanost, a zatim stručnost i iskustvo. Velika većina postrojbi sa područja grada odradila je lavovski posao u pružanju pomoći i brizi prema svojim sugrađanima, kao i u sanaciji šteta, ne samo ovdje u Jaski već su se iskazali i kao pravi kolege u pomoći potrebitima na drugim područjima, naročito Siska, Petrinje i Gline. Ovo je u jednu ruku poticaj vatrogascima, a u drugu nadogradnja već ionako bogate i iskusne jaskanske vatrogasne struke.“, poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji zbog situacije s koronavirusom nije nazočio sjednici Vijeća, te nastavio: „Zahvaljujem Gradskom vijeću na jednoglasnoj podršci ovom projektu, a ovu priliku koristim i da im se zahvalim na nesebičnoj pomoći i suradnji koju su nam pružali u radu kroz ove protekle 4 godine“.

Naime, dopisom zaprimljenim u Gradu Jastrebarskom 26. ožujka 2021. godine Vatrogasna zajednica Grada Jastrebarskog zamolila je Grad da je podrži u provedbi projekta nabave vatrogasnih vozila za potrebe članica Zajednice koja su istima prijeko i nužno potrebna radi provođenja mjera zaštite od požara te da im u razdoblju otplate kredita u proračunu Grada Jastrebarskog osigura sredstva potrebna za otplatu kredita. Radi se o dugoročnom kreditu koji Zajednica namjerava ishoditi kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od 3 milijuna kuna s redovnom kamatnom stopom od 1,75% godišnje, fiksno, s rokom vraćanja kredita od sedam godina, a koja ponuda banke je utvrđena kao najpovoljnija. Odluka se sinoć našla na dnevnom redu sjednice vijeća te je, kao takva, usvojena jednoglasno. Tako se, s ciljem nadogradnje jaskanskog vatrogasnog voznog parka, a vodeći se prijedlogom Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog koja je, uzimajući u obzir specifikacije i raspoloživost postojećih 36 vatrogasnih vozila kojima upravljaju jaskanska društva po operativnim područjima grada, kreće s programom nabavke 8 vatrogasnih vozila, i to:

• Vozila za rad na visini za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko,
• Navalnog vatrogasnog vozila za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plešivica,
• Auto cisterne za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Desinec,
• Šumskog vatrogasnog vozila za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Jana, te četiri kombi vozila za potrebe: DVD-a Cvetković, DVD-a Gornja Reka, DVD-a Volavje i DVD-a Belčići.

Spomenimo i to da se osim sredstava planiranih ovom Odlukom, u proračunu Grada Jastrebarskog redovito osiguravaju i sredstava za financiranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti sukladno Zakonu o vatrogastvu. Tako je gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel već ranije ove godine potpisao ugovor sa Vatrogasnom zajednicom Grada Jastrebarsko vrijedan 900 tisuća kuna namijenjenih u svrhu financiranja redovnih djelatnosti jaskanskih društava. Osim redovnih ulaganja, Grad Jastrebarsko je u proteklih nekoliko godina iz Proračuna izdvojio značajna sredstva za legalizaciju vatrogasnih domova, dok je u Proračunu Grada Jastrebarskog za 2021. godinu planiran i iznos od 650 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višenamjenskog Centra za upravljanje rizicima. U vatrogasnu zajednicu Grada udružena su 23 dobrovoljna vatrogasna društva te 2 Dobrovoljna vatrogasna društva u gospodarstvu. Prema broju dobrovoljnih vatrogasnih društava VZG Jastrebarsko u samom je vrhu na području Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije jer broji više od 1900 članova od kojih su više od njih 300 operativni vatrogasci i više od 400 djeca i mladež. Sve vatrogasne postrojbe sa područja Grada Jastrebarskog aktivne su i svakodnevno na raspolaganju svojim sugrađanima, a svojim humanitarnim djelovanjem jaskanske vatrogaskinje i vatrogasci ističu se kao istinski heroji naše zajednice.

GJ