Jaskanski vatrogasci položili najzahtjevniji ispit

U subotu, 4. veljače buknuo je velik požar u centru Jastrebarskog u kojem je izgorjelo skladište Gromela, jedne od najuspješnijih jaskanskih tvrtki. Hrabri i operativni vatrogasci borili su se s požarom i uspjeli spriječiti još veću tragediju, budući da je riječ o lokaciji u samom centru grada gdje je velika zbijenost okolnih kuća.

-Kad sam vam prije nepuna dva mjeseca predavao ključeve novo nabavljenih vozila, nisam ni u najružnijim snovima mogao misliti da ćete ih tako brzo iskušati u jednom od najvećih požara koje Jaska pamti, započeo je obraćanje gradonačelnik Zvonimir Novosel na prigodnom prijemu na kojem im je zahvalio na iznimnom angažmanu. „Bilo je zastrašujuće samo gledati sa strane, a s druge strane, u meni se budio ponos jer znam da imamo ljude koji će ovakav požar staviti pod kontrolu“, dodao je Novosel.
Uz gradonačelnika, vatrogascima je zahvalio predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić i sam vatrogasac, istaknuvši kako je nemoguće izraziti zahvalnost kad znamo što su toga dana operativci prošli na požarištu. „Hvala vam što kontinuirano žrtvujete svoje zdravlje, čak i živote za sigurnost i boljitak ovoga grada“, dodao je Bastašić.
Bio je ovo pravi test spremnosti za jaskanske vatrogasce koji su položili s najvišom mogućom ocjenom.
U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca iz DVD – a Jastrebarsko, Cvetković te Gornji i Donji Desinec s 10 vatrogasnih vozila, a intervencijom je zapovijedao zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog i zapovjednik DVD – a Jastrebarsko Goran Batušić.

-Obzirom na enormno brz razvoj požara, skladištu elektromaterijala nije bilo spasa i prije nego je požar primijećen, no ovakav požar izravno je ugrožavao tri susjedna stambena objekta i zatim indirektno i cijeli stambeno-poslovni blok u centru grada. Prioritet je bio zaštititi okolne objekte i smanjiti intenzitet požara, naglasio je analizirajući intervenciju Batušić, dodavši kako intervencija iz koje se ne izvuče pouka za vatrogasce nema nikakvu iskustvenu vrijednost. „No ne treba nikakva posebna analiza da se zaključi da bi jedina briga dobrovoljnih vatrogasaca trebala biti da se educiraju, uvježbavaju i da odrađuju intervencije, a brigu oko financija trebali bi prepustiti nekom drugome. Grad Jastrebarsko je na dobrom putu i nadam se da ćemo tako nastaviti“, dodao je.
Da se ovaj požar u istim okolnostima dogodio ranije, situacija bi bila drugačija. Prije samo tri mjeseca imali smo jednu cisternu manje i morali bi u pomoć zvati kolege iz okolnih mjesta. Prije godinu dana nedostajalo bi i navalno vozilo, 5 izolacionih aparata, dron, 11 boca za zrak i velika količina opreme. Da ne govorim unatrag nekoliko godina. Procijenite sami kako bi to završilo i koliko se onda isplati ulagati u vatrogastvo. Zahvaljujem Gradu, Županiji i svim starim i novim sponzorima koji nas podržavaju“, zaključio je Batušić.
Zapovjednik Vatrogasne zajednice Vedran Boričević iskoristio je ovu priliku da zahvali svim službama koje su pomogle u gašenju požara, gradskom Stožeru civilne zaštite, županijskom zapovjedništvu, djelatnicima MUP-a, Hitne pomoći, djelatnicima Cesta Jastrebarsko i obrta Bubanović, centralnog logističkog skladišta Civilne zaštite MUP-a RH, Grada, kao i svim postrojbama koje su bile u pripravnosti.
-Lavovski posao i ovoga puta odradili su svi vatrogasci, zajedno sa zapovjednikom Goranom Batušićem, za kojeg mnogi kažu da je jedan od najvećih znalaca kada je u pitanju vatrogasni posao, a u ovakvim situacijama to je presudno, istaknuo je Boričević.
U ime Vatrogasne zajednice svim su vatrogascima i gradonačelniku zahvalili predsjednik Željko Popović, ponosan na njihovu organizaciju i operativnost te tajnik Goran Dikšić, najavivši nabavu još 4 vatrogasna vozila za jaskanske DVD-ove.

Prilikom intervencije vatrogaskinji Heleni Tkalčić je zbog izloženosti dimom pružena liječnička pomoć te je kolima hitne medicinske pomoći upućena u bolnicu na dodatne preglede. Na sreću, nije bilo potrebe za zadržavanjem, te je ubrzo nakon pregleda i pružene pomoći bez daljnjih postupanja otpuštena iz bolnice istu večer.
Helena Tkalčić istaknula je kako je nije bilo strah, a najgore od svega primila je to što nije mogla nastaviti sudjelovati u gašenju požara zbog odlaska u bolnicu. Plemenitost koja vodi ovu mladu vatrogaskinju koja se priključila vatrogascima u uspomenu na pokojnog oca, najveći je dokaz hrabrosti, srčanosti i posvećenosti vatrogasaca.
P.A.