Jaskanski studenti slabijeg imovinskog statusa vozit će se 50% jeftinije

Gradonačelnik Zvonimir Novosel na jučerašnjoj je sjednici Gradskog vijeća amandmanom predložio novu socijalnu mjeru, sufinanciranje prijevoza za studente slabijeg imovinskog statusa u iznosu od 50% cijene mjesečne karte. Gradski vijećnici podržali su ovu inicijativu

Do kraja godine potrebno je u tu svrhu osigurati 100.000 kuna, što je i uvršteno u II. Izmjene i dopune Proračuna Grada Jastrebarskog za 2022. godinu preraspodjelom sredstava.


Istim je izmjenama i dopunama proračuna raspoređen višak prihoda nad rashodima iz prethodne godine u iznosu od 10,6 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani prihodi i primici povećavaju za 58,2 milijuna kuna, odnosno 48,46%, a ukupni konsolidirani rashodi i izdaci povećavaju se za 61,4 milijuna kuna, odnosno 48,13%.
Najveća se povećanja odnose na sredstva koja je potrebno osigurati za provođenje projekta obnove dvorca Erdödy, što je i odobreno odlukom vijećnika na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća.


Gradonačelnik Zvonimir Novosel ponovno je, međutim, napomenuo kako je povećan limit kreditnog zaduženja, no ta se sredstva neće povlačiti sve dok postoji mogućnost financiranja projekta iz drugih izvora, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi.
Obnova dvorca dugogodišnji je san, ali i obećanje, a samim time i obaveza. Okolnosti su teške i toga smo svjesni, no ovo je povijesni trenutak u kojem je Grad Jastrebarsko dobio iznimno velik iznos potpore iz europskih i nacionalnih sredstava, čak 60 milijuna kuna, zbog čega vjerujem kako ćemo uspjeti i u povlačenju dodatnih sredstava na čemu već radimo, istaknuo je gradonačelnik.
Podsjetimo kako je ugovor za izvođenje radova na obnovi i revitalizaciji dvorca Erdödy potpisan s tvrtkom ING-GRAD d.o.o. krajem lipnja, a do kraja ovog mjeseca izvođač će biti uveden u posao.


Osim za obnovu dvorca Erdödy, značajna sredstva osigurana su i za pripremu i provođenje drugih EU projekata, a novoodobreni projekt sanacije klizišta u naselju Prilipje vrijedan 1,7 milijuna kuna bit će u potpunosti sufinanciran sredstvima Europske unije. Uvrštena su i dva nova projekta na kojima je Grad Jastrebarsko partner, ZAMAh – Zajedno za mentalno zdravlje i Promocija mentalnog zdravlja djece i mladih u zajednici „FRIENDS“, a dodatna su sredstva osigurana i za pripremu projekata Avanturistički park Japetić te Regionalni centar pjenušaca i vina.


Rast prihoda u najvećoj se mjeri odnosi na povećanje prihoda od poreza i komunalnog doprinosa, kao i već spomenutih pomoći i kreditnog zaduženja.
Osim nove socijalne mjere, sufinanciranja prijevoza za studente po kriteriju slabijeg imovinskog statusa,  Grad je osigurao dodatna sredstva za potrebe predškolskog i glazbenog obrazovanja. Kada uzmemo u obzir broj djece, povećanje izdvajanja iz proračuna po djetetu je više od 1.000 kuna, čime je Grad Jastrebarsko preuzeo realno povećanje cijene vrtića koju bi u iznosu od 100 kuna mjesečno snosili roditelji. Ova su se povećanja dogodila zbog rasta cijene rada, energenata, poskupljenja hrane i ostalih troškova redovnog rada dječjih vrtića.
Zbog povećanog interesa korisnika, uvećana su i sredstva za realizaciju programa poticanja malog gospodarstva i razvoja poljoprivrede, a osigurana su i dodatna sredstva za asfaltiranje prometnica na kojima je potrebna hitna sanacija. Također, krenut će se s pripremnim radnjama na proširenju gradskog groblja u Jastrebarskom.
P.A.