Jaskanske stolnotenisačice izborile Hrvatsku superligu

Ženska seniorska ekipa uvjerljivom je pobjedom rezultatom 4:1 u zadnjem kolu 1. Hrvatske stolnoteniske lige, u susretu sa STK Urania iz Baške Vode osvojila naslov prvaka i ostvarila plasman u Hrvatsku superligu za žene.

Dug i težak put prošla je ženska seniorska ekipa STK Jaska počevši od 13.05.2012. kada je na kvalifikacijama u Vrsaru po prvi puta osigurala plasman u 1. Hrvatsku stolnotenisku ligu zapad za žene, pa sve do 02.04.2022. i susreta sa STK Urania i osvajanja prvog mjesta. Nakon osvojenog petog mjesta u prvoj sezoni igranja 1. lige 2012/2013 konstantno su se nizala druga i treća mjesta u poretku lige, sve do posljednjeg kola aktualne sezone kada je STK Jaska konačno osvojila naslov pobjednika lige ali i ostvarila plasman u najviši rang natjecanja u državi, elitnu Hrvatsku superligu za žene. STK Jaska sa svojom ženskom ekipom u sezoni 2014/2015 već je bio sudionik u Hrvatskoj superligi ali je tada za razliku od ove sezone nastup bio izboren osvojenim drugim mjestom u 1. ligi.
U velikim problemima ženska ekipa STK Jaska našla se je krajem sezone 2020./2021. a uoči početka nove sezone kada je zbog pojave virusa Covid-19 prvenstvo prekinuto kolo prije kraja, u trenutku dok je jaskanska ekipa bila na prvom mjestu ali sa utakmicom više u odnosu na STK Zagreb. Stolnoteniski savez donio je tada kontroveznu odluku da se prvenstvo okonča završnim play-off turnirom četiri prvoplasirane ekipe kako bi se saznao pobjednik lige i putnik u Superligu. Kako je klub u međuvremenu ostao bez dvije standarne članice ekipe Martine Jukić i Mirele Crnilo morao se otkazati nastup na završnom turniru. STK Zagreb je u takvim uvjetima izborio prvo mjesto i plasman u Superligu. Nekoliko dana prije početka prijelaznog roka i nove sezone 2021./2022. klub je neočekivano ostao i bez Victorie Pustaj koja se odlučila na prijelaz u zagrebačku Mladost i posudbu u Jadran iz Poreča koji je kao i STK Jaska sudionik 1. Hrvatske stolnoteniske lige zapad za žene. U tom trenutku je bila donesena odluka da se ženska seniorska ekipa povuče iz daljnjih natjecanja. No, kako su rokovi za otkazivanje nastupa već istekli, u posljednji trenutak u klubu je odlučeno da se ide u rizik i nastupi. U tu svrhu iz mlađih kategorija povučena je mlađa kadetkinja Viktorija Oslaković da se priključi seniorskoj ekipi iako je zbog njezine dobi plan klupske uprave bio da se priključi seniorskoj ekipi tek za dvije godine. Na taj način, sa samo tri raspoložive igračice, što je ujedno i minimum, krenulo se u novu sezonu. No, ekipu su i dalje pratile nevolje, a najviše zbog pandemije virusa Covid-19 koja je tijekom sezone narušavala zdravlje sve tri igračice. Iz tog razloga STK Jaska je morala odgađati čak osam susreta te u kratkom razdoblju odigravati naknadno sve odgođene susrete.

Zadnji odgođeni susret bio je onaj u Crikvenici, protiv STK Crikvenica koji je bio i ključan za rasplet na vrhu ljestvice i koji je odigran dan uoči zadnjeg kola lige. Odlična ekipa STK Crikvenice, povratnik iz Hrvatske superlige bio je najteži mogući suparnik STK Jaska da bi se uopće izborila mogućnost da se u zadnjem kolu, u direktnom susretu sa STK Urania eventualnom pobjedom izbori prvo mjesto. Iako je crikvenička ekipa uoči tog susreta ostala bez ikakvih izgleda za naslov prvaka, nije joj nedostajalo silnog motiva da uzvrati jaskankama za neočekivani poraz iz jesenskog dijela prvenstva. U susretu dva sjajna i kvalitetno izjednačena sastava obostrano je prikazana igra za pamćenje koja je digla na noge gledaoce do posljednjeg mjesta popunjene male, nažalost premale sportske dvorane. Izrazito motivirana i borbena jaskanska ekipa slavila je zasluženu pobjedu ostvarenu rezultatom 4:2 i na taj način došla u situaciju da u zadnjem kolu direktno odlučuje o prvom mjestu. Više nego korektna domaća publika prepoznala je kvalitetu igre obje ekipe i dugim zasluženim pljeskom nagradila je domaću ali i gostujuću ekipu za prikazanu igru.
Slijedio je odlučujući susret sa STK Urania iz Baške Vode na domaćem terenu u koji su obje ekipe ušle sa jednakim brojem bodova. Susret zbog svoje važnosti očekivano nije donio atraktivnu igru kakva je viđena u Crikvenici, već je kroz cijelo vrijeme bio u sferi tvrde i teške rovovske bitke oba protivnika. U takvim okolnostima domaća ekipa STK Jaska generalno se bolje snašla i zasluženo ostvarila na prvi pogled uvjerljivu pobjedu rezultatom 4:1. No, valja napomenuti da su gošće ispustile visoko vodstvo od 2:0 u setovima igre parova, te 2:1 u slijedećem pojedinačnom susretu, nakon čega su morale potpisati kapitulaciju i čestitati domaćim igračicama na zasluženom naslovu i plasmanu u Superligu.
Nakon svega za žensku ekipu STK Jaska sada predstoji nastup u Hrvatskoj superligi, u nadi da će se dostojno suprotstaviti velikanima hrvatskog stolnog tenisa.
STK Jaska