Jaskanske crkve obnavljaju se europskim novcem

 

Upravitelj Župe sv. Nikole biskupa Jastrebarsko vlč. Filip Marić i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, potpisali su u lipnju 2022. godine dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava putem kojih je iz Fonda solidarnosti Europske Unije za obnovu crkve sv. Nikole i kapele sv. Duha u Jastrebarskom osigurano 15.421.250,00 kuna, odnosno 2.046.751,61 eura


Župa je naime početkom 2022. godine izradila projektne prijedloge za obje crkve i prijavila njihovu obnovu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije.


U vrlo kratkom roku, već krajem svibnja 2022. godine prihvaćeni su projektni prijedlozi Župe i ubrzo potom donesene i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem kojih su s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske sklopljeni ugovori o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava.


“Ponosni smo što europskim sredstvima financiramo obnovu čak dvije crkve, ali prije svega i zahvalni svima onima koji su tome doprinijeli! Potpisom ugovora obvezali smo se u manje od godinu dana završiti dva vrlo zahtjevna projekta ali uvjeren sam da ćemo u konačnici uspjeti i da će crkva sv. Nikole i kapela sv. Duha već sredinom ove godine biti ponovno otvorene za Jaskanke i Jaskance, ali i za sve ostale vjernike!”

Prvi korak uoči početka izvođenja radova obnove konstrukcije na jaskanskim crkvama bila je izrada projektno – tehničke dokumentacije temeljem koje su krajem prošle godine raspisane i nabave za odabir izvođača radova.

„Iznimno stroge i složene procedure ugovaranja i nabave su iza nas i izvođači radova uvedeni su u posao početkom siječnja ove godine tako da su radovi prema izrađenim projektima obnove konstrukcije već započeli. Rokovi za završetak izvođenja radova vrlo su kratki, a obzirom isti moraju završeni do kraja travnja 2023. godine pred nama je iznimno dinamično razdoblje. Veselimo se ovom prvom koraku, ali i cjelovitoj obnovi naše drage župne crkve sv. Nikole biskupa te bisera crkvene arhitekture kapele sv. Duha kojoj također moramo težiti u narednom razdoblju!“

Župa sv. Nikole biskupa