Jaskanska Zemlja Čudesa

U subotu, 19. lipnja 2021, u vrtu Glazbene škole Jastrebarsko pred brojnom razdraganom publikom predstavljena je knjiga “Zemlja Čudesa” Nine Škrabea u nakladi Kreativnog studija Zvrk i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

U programu su glumice i glumci Kazališta Škrabe izveli prizore i plesove iz predstava koje su nastale prema tekstovima objavljenima u knjizi – “Zemlja Čudesa”, “Striček Vilček ili Kako je Shakespeare postao Špeksir”, “Velika tajna Sherlocka Holmesa”, “Dedek Kajbumščak” i “Tom Sawyer”. Izvedeni su i dijelovi predstave “101 dalmatiner”, posljednjeg teksta iz knjige, čija će premijera biti na jesen.

Pohvale na račun knjige i dramskog stvaralaštva Nine Škrabea izrekli su akademik i jedan od najznačajnijih hrvatskih teatrologa Boris Senker te književni tajnik Matice hrvatske, ugledni hrvatski književni povjesničar, kritičar i pjesnik Božidar Petrač. Legenda jaskanskog glumišta Dean Skok prisutne je upoznao s time kako je “postao i ostao Tom Sawyer”.

Božidar Petrač ovom je prilikom najzaslužnijim osobama za nastanak knjige “Zemlja Čudesa” uručio Srebrnu povelju koju dodjeljuje Središnjica Matice hrvatske. Povelju su primili autor knjige Nino Škrabe, u ime Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom potpredsjednik Želimir Hrković, u ime Kreativnog studija Zvrk urednica Klementina Škrabe te ilustratorica Marta Brkljačić.

Kroz program su vodili “Kraljica Srca” Hena Pavičić, “Alisa” Tara Terihaj, “Cerigradska Mačka” Jana Valečić i “Šašavi Klobučar” Dorian Rodić. Izvedbom prizora atenskih obrtnika iz “Špeksira” premijerno izdvedenog 2015, oduševili su sada, kao i prije 6 godina, Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Andrija Ferko, Josip Ferko i Leon Vlašić.

Na kraju su sve glumice i glumci koji su sudjelovali u programu, te oni uključeni u rad Kazališta Škrabe tijekom cijele kazališne sezone 2020/2021, primili diplome i prigodne poklone.Za koreografije izvedene u programu zaslužne su stalne suradnice Kazališta Škrabe Ida Benčik i Tena Grabner iz zagrebačkog Plesnog studija Lepeza, kostime za sve glumice, glumce i voditelje osmislila je i izradila stalna kostimografkinja Kazališta Škrabe Maria Špikić dok je za šminku bila zaslužna Laura Vuksan. Scenu su ukrasile Jelena Orioli i Dijana Ringel, rasvjetu su postavili Krešimir i Ivica Batušić, ton-majstori su bili Dominik Sečen i Krešo Karas, a program koji je snimio Luka Hrković bit će ovog ljeta prikazan na Online Live TV Croatia. Knjigu “Zemlja Čudesa” možete nabaviti u Foto studiju Jaska (Franje Tuđmana 29, Jastrebarsko).


foto: Matija Grgas